Audi PB18 e-tron: Ένα supercar από το μέλλον (video)

Το αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο supercar PB18 e-tron που παρουσίασε η Audi στο Pebble Beach είναι φτιαγμένο για τον οδηγό.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το μέλλον της αυτοκίνησης με τα ηλεκτρικά οχήματα και την αυτόνομη οδήγηση. Αυτή τη φορά η Audi κράτησε μόνο

το ένα από τα δύο κομμάτια αυτής της εικόνας, παρουσιάζοντας ένα ηλεκτρικό supercar από το μέλλον που όμως είναι φτιαγμένο για να οδηγείται.

Το Audi PB18 e-tron Concept που παρουσιάστηκε στο Pebble Beach χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής που συνδέονται με την ηλεκτροκίνηση αλλά όμως δεν διαθέτει κανένα σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης.

Το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με τρεις ηλεκτροκινητήρες (ένας εμπρός και δύο πίσω) οι οποίο μοιράζουν και στους τέσσερις τροχούς συνολική ισχύ της τάξης των 670 ίππων ενώ στιγμιαία αυτή μπορεί να ανέβει στους 765 ίππους. Φυσικά οι επιδόσεις του είναι καταιγιστικές καθώς για παράδειγμα το 0-100 Km/h έρχεται σε κάτι παραπάνω από 2’’. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 95 kWh και δίνει μια αυτονομία της τάξης των 500 km σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη μιας τόσο μεγάλης αυτονομίας είναι το γεγονός πως έχει μεγιστοποιηθεί το ποσοστό κινητικής ενέργειας που ανακτάται. Το ηλεκτρικό του κύκλωμα είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίζει φόρτιση 800 volt, κάτι που σημαίνει πως με την κατάλληλη υποδομή μπορεί να φορτίσει σε μόλις 15 λεπτά. Επιπλέον είναι συμβατό και με το σύστημα επαγωγικής φόρτισης της Audi.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι επίσης πως το PB18 e-tron δανείζεται την ίδια αρχιτεκτονική ανάρτησης με το αγωνιστικό R18 e-tron Le Mans, ενώ διαθέτει αμορτισέρ με ενεργητική μαγνητική ρύθμιση της σκληρότητας.

Τέλος θα σημειώσουμε πως η διαρρύθμιση της καμπίνας μπορεί να αλλάξει μεταξύ διθέσιας αλλά και μονοθέσιας διάταξης. Δυστυχώς πάντως το PB18 e-ton μάλλον θα παραμείνει για πάντα ένα πρωτότυπο καθώς η Audi δεν έχει σχέδια για την παραγωγή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα