ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ : Διαβάστε τι είπε για την εποχή της πλαστής ευμάρειας

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο unitedreporters.gr, μίλησε για την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, το κίνημα των Αγανακτισμένων, στο οποίο συμμετείχε και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί επικριτικά και στη μουσική βιομηχανία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι έργα όπως ο Σταυρός του Νότου ή ο Μεγάλος Ερωτικός του Χατζιδάκι μπορούν να λειτουργήσουν ως μία πράξη αντίστασης στην καταχνιά των ημερών, ως μία πηγή φωτός στο απόλυτο σκοτάδι, απάντησε κάνοντας

μια αναδρομή στα χρόνια του "εκσυγχρονισμού", τότε στο 1998, όταν η σόουμπιζ άρχισε να κατακλύζει τη ζωή μας. Διαβάστε τι είπε:

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο unitedreporters.gr, μίλησε για την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, το κίνημα των Αγανακτισμένων, στο οποίο συμμετείχε και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί επικριτικά και στη μουσική βιομηχανία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι έργα όπως ο Σταυρός του Νότου ή ο Μεγάλος Ερωτικός του Χατζιδάκι μπορούν να λειτουργήσουν ως μία πράξη αντίστασης στην καταχνιά των ημερών, ως μία πηγή φωτός στο απόλυτο σκοτάδι, απάντησε κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια του "εκσυγχρονισμού", τότε στο 1998, όταν η σόουμπιζ άρχισε να κατακλύζει τη ζωή μας. Διαβάστε τι είπε:

"Εγώ θα έλεγα πριν φθάσουμε στη συγκυρία της κρίσης να μεταθέσουμε το ερώτημα στο 1998.

Την εποχή της πλαστής ευμάρειας, τότε που όλοι νόμιζαν ότι ο καθένας μας είναι πλούσιος να ξοδεύει ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι με μία κάρτα μέσα από μία τράπεζα.

Το ίδιο και τότε αυτά τα έργα και άλλα σπουδαίων συνθετών ήταν μία πράξη αντίστασης. Δεν είναι μόνο η σημερινή συγκυρία που καθιστά τα έργα «αντιστασιακά».

Ήταν το ίδιο και στην εποχή της πλαστής ευμάρειας και θα σας έλεγα ίσως ακόμη περισσότερο τότε, γιατί τότε κυριαρχούσε το ευτελές κυρίως εκπορευόμενο από τις τηλεοράσεις και από τα μεγάλα ραδιόφωνα και είχε την αντανάκλαση και στην πραγματική κοινωνία.

Όταν ο Ρουβάς έβγαζε το τραγούδι Όλα καλά αυτό το όλα καλά δεν ήταν μόνο προσωπικό ζήτημα, ήταν και γενικότερο, έκλεινε το μάτι ότι σ’ αυτή την κοινωνία όλα είναι καλά.

Ερχόταν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας την ίδια χρονιά και έλεγαν τις Τρύπιες Σημαίες, ένα εκπληκτικό τραγούδι που ήταν αντίσταση την εποχή εκείνη.

Βεβαίως τα σπουδαία έργα, όχι τα έργα που είναι συνθηματολογικά αλλά τα σπουδαία , σήμερα στην κρίση εμψυχώνουν τον κόσμο.

Και πρέπει να σας πω ότι εγώ παρόλη την ηλικία μου δεν κάθομαι φρόνιμα. Δηλαδή από την ώρα που μπήκαμε στο ΔΝΤ και στην τρόικα (Μάιος 2010) μέχρι τώρα πρέπει να έχω κάνει πάνω από 200 συναυλίες με κοινό νέων πολύ έντονο και βλέπω ότι και με εμψυχώνουν και εμψυχώνονται από αυτά τα τραγούδια που παρουσιάζω.

Αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που λέτε, με τη διαφορά ότι εγώ θα πρόσθετα ότι και στην προηγούμενη περίοδο της πλαστής ευμάρειας ο Μεγάλος Ερωτικός, η Κατάσταση Πολιορκίας, το Canto General του Μίκ

Keywords
Τυχαία Θέματα