«Ζούμε την αρχή του τέλους της κρίσης»

11:58 4/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Την εκτίμηση ότι ζούμε ήδη την αρχή του τέλους της κρίσης υπογραμμίζει σε συνέντευξή σου στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου.

Όπως τονίζει: «Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές και η επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές σηματοδοτούν την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό,

της εμπιστοσύνης για τη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα τώρα είναι το πώς θα προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Αν γίνει αυτό τότε θα έχουμε κατορθώσει την επαναθεμελίωση της ελληνικής οικονομίας σε βάσεις μιας υγιούς και εξωστρεφούς ανάπτυξης. Έτσι μετά το 2017 θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά νέα Ελλάδα». Αποδίδει την βελτίωση του κλίματος για τη χώρα στην θεαματική βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την προοπτική επιστροφής της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. «Η εντυπωσιακή βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας κάτι που δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες ότι η χώρα επανέρχεται σε αναπτυξιακή πορεία. Είναι στατιστικά διαπιστωμένο ότι χώρες που βρίσκονταν σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες όταν εξέλθουν από την κρίση να εκπλήξουν θετικά. Αυτό είναι ένας βασικός παράγοντας που κάνει πολλούς ξένους επενδυτές να βλέπουν την Ελλάδα σαν μια επενδυτική ευκαιρία».

Για την αύξηση κεφαλαίου ο κ. Μεγάλου υπογραμμίζει ότι «σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για την Eurobank. Αποτελεί την αφετηρία, για μια νέα Eurobank, κεφαλαιακά ισχυρή, και πάλι υπό ιδιωτικό έλεγχο, πανέτοιμη να πρωταγωνιστήσει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται από τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση». Δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση: «στη μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από το 70% των κεφαλαίων της αύξησης προέρχονται από υψηλής ποιότητας επενδυτές. Κατορθώσαμε να προσελκύσουμε παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία καθώς και κρατικά επενδυτικά ταμεία. Για μένα αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά για την Eurobank και πιστοποιεί την μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις για το ύψος της τιμής αλλά και την μείωση του ποσοστού συμμετοχή της ΤΧΣ υπογραμμίζει ότι η τελική τιμή της αύξησης διαμορφώθηκε στο ανώτατο εύρος των τιμών που είχαν εκτιμήσει οι ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. «Αν δει κανείς αναλυτικά τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι η τιμή διαμορφώθηκε σε επίπεδο αποτίμησης ανάλογο αυτής των πρόσφατων αυξήσεων που πραγματοποίησαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, σε ότι αφορά την μείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι το νέο μικρότερο κομμάτι αναφέρεται σε μια τράπεζα που μετά την αύξηση έχει σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από αυτά που είχε. Η επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξή της και την δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Το κρίσιμο για το ΤΧΣ, ώστε να ανακτήσει όσο το δυνατό περισσότερα από τα κεφάλαια που τοποθέτησε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, είναι να αυξηθεί η τιμή της μετοχή της τράπεζας. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αυτό που κάνουμε: την ενίσχυση της τράπεζας με σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και την νέα πνοή που αποκτά η τράπεζα από το γεγονός ότι στους μετόχους τους συγκαταλέγονται ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο».

Σε ότι αφορά τα σχέδια της Eurobank για την επόμενη ημέρα σημειώνει ότι: «Το επόμενο διάστημα θα διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους επενδυτές μας. Μετά την αύξηση βλέπουμε την προσπάθεια που κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Το 2014 θα είναι μια χρονιά αναδιάρθρωσης στην οποία θα εξακολουθούμε να δείχνουμε ζημίες αλλά παράλληλα θα μπουν οι βάσεις που θα μας οδηγήσουν σε σταδιακή επιστροφή σε κερδοφορία το 2015, σε σημαντική επιτάχυνση το 2016 και σε πλήρη ανάπτυξη από το 2017. Την εφετινή χρονιά θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την μείωση του λειτουργικού κόστους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αναμένουμε μεγάλα οφέλη από την μείωση του κόστους καταθέσεων αλλά και από τις συνέργειες λόγω της απορρόφησης του Νέου ΤΤ και της Proton. Επιπλέον έχουμε δεσμευτεί στην Κομισιόν να προχωρήσουμε στην πώληση ορισμένων θυγατρικών μας όπως η Eurolife Ζωής και Γενικών Ασφαλειών και συμμετοχών μας όπως αυτή στην Eurobank Properties. Μείωση ενεργητικού θα πραγματοποιηθεί και στις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Ωστόσο όλα θα γίνουν με προσεκτικά βήματα και με τρόπο ώστε να δημιουργείται αξία για τους μετόχους».

Για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων ο κ. Μεγάλου εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης ενώ οι τράπεζες δεν είναι απλά ισχυρές αλλά θα έλεγα υπερκεφαλαιοποιημένες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος».

Για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες στην μετά την κρίση εποχή σημειώνει: «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η γρήγορη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης αποτελούν τα δυο ζωτικής σημασίας ζητήματα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία. Θεωρώ την πιστωτική επέκταση, το πλέον σημαντικό, καθώς αν αυτό γίνει τότε θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Η αύξηση των χορηγήσεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί το 2015, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά, όταν λέω αύξηση χορηγήσεων δεν εννοώ την επιστροφή στο προηγούμενο στρεβλό μοντέλο της υπερβολικής κατανάλωσης. Αναφέρομαι στην χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, νέων επενδυτικών σχεδίων που θα δημιουργούν εισόδημα στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα