ΖΗΤΗΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΛΕΦΤΑ Η ΜΑΛΜΣΤΡΟΜ

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αναγνώρισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Μετά και τη χθεσινή επίσκεψή της στα κέντρα μεταναστών στον Έβρο και τη Ροδόπη, η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που -όπως είπε- διαπίστωσε ότι έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, παράλληλα όμως, σημείωσε πως

απαιτούνται βελτιώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και τις συνθήκες υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

Η Σ. Μάλμστρομ δεσμεύθηκε επίσης ότι θα στηρίξει την πρόταση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Ε.Ε. στη συγχρηματοδότηση για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, από 75% σε 95%, τόσο για την περίπτωση της Ελλάδας, όσο και γενικότερα για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Η προώθηση του σχετικού αιτήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα από τα θέματα 13 σημείων, στα οποία συμφώνησαν οι δύο πλευρές στη σημερινή σύσκεψη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ευχαρίστησε την Σεσίλια Μάλστρομ για τη δέσμευσή της να στηρίξει την πρόταση για την αύξηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής, αλλά και για τη συνεργασία που είχαν συνολικά.

Το κείμενο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά η Επιτροπή και ο FRONTEX, είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε τεχνική και οικονομική βοήθεια, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το θέμα του ασύλου και των επιστροφών.

- Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής στον Έβρο και στα νησιά και μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των Κέντρων στην Χίο και Σάμο και μέχρι τον Ιανουάριο στο Φυλάκιο Έβρου.

- Το ελληνικό σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Αύγουστο του 2010 θα αναθεωρηθεί από τις ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και οι νόμοι και πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε..

- Η Ε.Ε. θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να επικυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής, ενώ μέχρι τη στιγμή αυτή θα της υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα έλθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος και συνεργασία σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ειδική αναφορά έγινε τέλος, στο θέμα της Συρίας και στο κύμα προσφύγων με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή είναι σε ετοιμότητα να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα