ΥΠΕΡ ΤΙΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

14:20 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Καρότο και μαστίγιο από τον πρόεδρο του Euorgroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής απόφασης για το ευρωομόλογο, την ίδια στιγμή που διαφώνησε με την επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου σταθερότητας.

Μιλώντας στο Ίδρυμα «Körber» του Αμβούργου, χθες το βράδυ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιουνκέρ επανέφερε στο προσκήνιο την κόντρα του με τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «είναι μέρος του προβλήματος το να εμφανίζεται η Γερμανία ως η μοναδική ενάρετη χώρα του κόσμου, η οποία πρέπει διαρκώς

να πληρώνει τον λογαριασμό για τους υπόλοιπους». Και πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση του τον ερχόμενο μήνα.

Ο κ. Γιουνκέρ κατηγόρησε την Γερμανία ότι εμφανίζεται αδικαιολόγητα ως ο υποδειγματικός μαθητής, καθώς υπάρχουν επτά χώρες με μικρότερο χρέος, έκανε δε λόγο για «προσβολή προς τα υπόλοιπα κράτη».

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέκρινε και την Γαλλία για την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι δεν του αρέσει να βλέπει δύο χώρες να φέρονται σαν να αποφασίζουν μόνες τους για τις τύχες της Ευρώπης. Ωστόσο, αναφερόμενος στην ανεπίσημη υποψηφιότητα του γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη θέση του στο Eurogroup,  υποστήριξε πως ο κ. Σόιμπλε είναι ο ευρωπαίος στο υπουργικό συμβούλιο του Βερολίνου και ότι «όταν μιλάει για το ευρώ, ξέρει τη λέει».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο κ. Γιουνκέρ τάχθηκε κατά της πρότασης του Γάλλου υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της χώρας Φρανσουά Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχει ανάγκη στα μέτρα λιτότητας να προστεθούν μέτρα – κίνητρα ανάπτυξης. Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, μίλησε για «απόφαση του μέλλοντος», η οποία, όπως εξήγησε, θα ληφθεί εάν τα κράτη-μέλη τηρούν στο μέλλον το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα