Ξεκινούν οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ταυτόχρονα, όμως, ήδη από χθες, δεύτερη ημέρα της συνεδριακής διαδικασίας, φάνηκε πόσο τραυματισμένη θα βγει η Αγίου Κωνσταντίνου όταν πέσει η αυλαία στο «Σινέ Κεραμεικός».

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται η δευτερολογία του Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατά πληροφορίες, θα κρατήσει χαμηλούς τόνους έναντι των διαφωνούντων και δεν οξύνει την εσωκομματική σύγκρουση. Αντιθέτως, θα απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ

και τους «58» επικαλούμενος την απουσία κριτικής προς τη ΝΔ από την «Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά», αλλά και εξαπολύοντας βολές κατά της Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κρίσιμες διαδικασίες

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία, επί των πολιτικών αποφάσεων. Κατά πληροφορίες του matrix24.gr, η εισήγηση της πλειοψηφίας που κρατά αποστάσεις από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τους «58» και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποσπάσει ποσοστό άνω του 70%, ενώ ερώτημα παραμένει το ποσοστό που θα μοιραστούν το κείμενο των «μειοψηφούντων» εκ δεξιών, αλλά και εκείνων που εισηγούνται «αριστερή στροφή της ΔΗΜΑΡ εδώ και τώρα». Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό με το οποίο θα εγκριθεί η εισήγηση της πλευράς Κουβέλη θα σηματοδοτήσει και το βαθμό στον οποίο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι ισχυρός στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ψηφοφορίες για πρόσωπα

Παράλληλα, από τα αποτελέσματα στην ψηφοφορία για τα πολιτικά κείμενα θα κριθεί και η ψηφοφορία για τα πρόσωπα, δηλαδή για εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Ήδη, κατά πληροφορίες, ορισμένοι από τους διαφωνούντες σκέφτονται σοβαρά να μην θέσουν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή, αν επιβεβαιωθεί η παντοδυναμία Κουβέλη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός που θεωρείται πολύ δύσκολο να θέσει υποψηφιότητα. Επίσης, εκτός οργάνου θα επιλέξουν να μείνουν στελέχη που έχουν ήδη ενταχθεί στους «58» (Λειβαδάς, Τσικαρδάνη, Γεωργάτος) με αρκετούς να πιθανολογούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ.

Η «επόμενη μέρα»

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, όταν η αυλαία του Συνεδρίου πέσει, η διαδικασία θα έχει αφήσει πίσω της βαθιά τραύματα στη ΔΗΜΑΡ και η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Βεβαίως, η Αγίου Κωνσταντίνου θα έχει ένα πιο καθαρό πολιτικό στίγμα, καθώς η γραμμή Κουβέλη θα έχει λάβει -με ευρύτατη πλειοψηφία- την επικύρωσή της από το ανώτατο όργανο κάθε κόμματος: το συνέδριό του.

Ωστόσο, η συμβίωση των μειοψηφούντων και διαφωνούντων με την πλειοψηφία, τη νέα ηγετική ομάδα και τον Φώτη Κουβέλη θα είναι ένα διαρκές στοίχημα που θα ταλανίζει την ενότητα και την εικόνα του κόμματος. Ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρος Λυκούδης δεν έκρυψε χθες τη βαθύτατη διαφωνία του με τη γραμμή Κουβέλη, ενώ άφησε σοβαρές αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος. Επίσης, μία ακόμη διάσταση -όχι πολιτική, αλλά έχει τη σημασία της- είναι ότι το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και το πολιτικό ρήγμα για την Κεντροαριστερά, τους «58» και τον «τρίτο πόλο» δεν δημιουργεί ρήγματα μόνο πολιτικού χαρακτήρα, αλλά διαρρηγνύει και φιλίες, όπως και στενές προσωπικές σχέσεις. Ήδη, στο ναδίρ βρίσκεται η σχέση εμπιστοσύνης και βαθιάς φιλίας που είχαν επί 40 χρόνια ο Σπύρος Λυκούδης με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ εξίσου διαταραγμένη είναι η σχέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος τελούσε επί μακρόν «εξ απορρήτων» του κ. Κουβέλη και ο τελευταίος πάντα αξιολογούσε ως πολύτιμες τις συμβουλές και τις εισηγήσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα