Ξαφνιάστηκαν και οι Γερμανοί με την Κύπρο

Επιφανείς προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία επέκριναν σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την παροχή δανειακής βοήθειας στην Κύπρο με αντάλλαγμα τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να απαλλαχθούν από το ‘κούρεμα’ οι μικροκαταθέτες, ενώ αντίθετα θα πρέπει να δασμολογηθούν βαρύτερα τα μεγάλα ποσά.

«Γιατί να μην πάρουμε 15% από εκείνους με τα πολλά λεπτά και να εξαιρέσουμε τελείως από τη δασμολόγηση τους άλλους με καταθέσεις

κάτω από 25.000 ευρώ;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Επιπλέον, ο κ. Τριτίν, προκειμένου το κόμμα του να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου στη γερμανική Βουλή, ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εξαλείφουν τα φορολογικά «παραθυράκια».

Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Τριτίν χαρακτήρισε «κατ’αρχήν» ορθή τη συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στην παράμετρο της κοινωνικής δικαιοσύνης και στο εάν αυτή εξυπηρετείται με την κλιμάκωση των μέτρων: «Γιατί δεν παίρνετε από εκείνους που έχουν πολλά χρήματα το 15% και να αφήσετε τα ποσά κάτω των 25.000 εντελώς αφορολόγητα;» τονίζει ο Γερμανός Πράσινος και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι δεν θεωρεί ότι το «ταμπού που έσπασε» με την συμμετοχή των καταθετών θα προκαλέσει τον κίνδυνο εφαρμογής του μέτρου και σε άλλες χώρες.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Γιοάχιμ Πος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία, συμφώνησε με την ιδέα της φορολόγησης των καταθέσεων, αλλά, το ερώτημα, σημείωσε, είναι «μήπως θα έπρεπε το μέτρο να επικεντρωθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ».

Ακριβώς όπως και ο Τρίτιν, ο αναπληρωτής ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Γιόαχιμ Πος δήλωσε πως ναι μεν ήταν δίκαιο το μέτρο της δασμολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, αλλά δεν έπρεπε να κληθούν οι μικροκαταθέτες να πληρώσουν τόσο μεγάλο τίμημα.

«Το θέμα είναι γιατί δεν θα μπορούσε αυτό να εστιασθεί για τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ», υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας στη Βαυαρική ραδιοφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα