Βυθισμένο στο χάος το Ιράν από τους Τζιχαντιστές

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πιθανές συνομιλίες με το Ιράν, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το πρώτο βήμα προς την αρχή συνομιλιών με το Ιράν σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι Αλ-Μαλίκι προσπαθεί να απωθήσει τις επιθέσεις σουνιτών μαχητών, οι

οποίοι έχουν καταλάβει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανοίξει απευθείας διάλογο με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ και τους τρόπους απόκρουσης των μαχητών. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα σε ένα γύρο συνομιλιών μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τα «ναι μεν αλλά» του Ιράν

«Το Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «τα πρόσφατα γεγονότα ... έχουν ως στόχο να μεταβάλουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή και να διαταράξουν την έκβαση των πρόσφατων εκλογών». Οι ιρανικές δηλώσεις κατά μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης καταγράφονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την ανάπτυξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο. Ωστόσο η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη στην αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών. Όμως χθες, άλλος Ιρανός αξιωματούχος, ο Αλί Σαμχάνι, γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουάσινγκτον.

Ενισχύουν την ασφάλεια της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη οι Αμερικάνοι

Περίπου 100 στρατιώτες αναμένεται να ενισχύσουν την ασφάλεια στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος των ΗΠΑ. Το επιπλέον προσωπικό ασφαλείας που θα σταλεί θα περιλαμβάνει πεζοναύτες και άλλα μέλη του στρατού, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του στρατού των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Νωρίτερα, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι θα μετακινήσει ορισμένα μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας εκτός της Βαγδάτης, ενώ διέταξε την ενίσχυση της ασφάλειας στις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Η κίνηση αυτή από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται καθώς οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται κατά των ανταρτών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχουν καταλάβει πολλές περιοχές του βόρειου τμήματος της χώρας.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη σφαγή των Σιιτών στο βόρειο Ιράκ

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την τρομακτική σφαγή που διέπραξαν οι σουνίτες τζιχαντιστές που ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν 1.700 σιίτες ιρακινούς στρατιώτες στο Τικρίτ, την ώρα που οι ιρακινές αρχές δήλωναν ότι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

«Η ανακοίνωση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δηλώνουν ότι σφαγίασαν 1.700 σιίτες μέλη της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας είναι τρομακτική και δείχνει τη δίψα αυτών των τρομοκρατών για αίμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Την Παρασκευή με μηνύματα στο Twitter που αποδίδονται σε αυτό, το ΙΚΙΛ αναλάμβανε την ευθύνη για τη σφαγή 1.700 Σιιτών στρατιωτών. Το γεγονός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Στην ανακοίνωση του State Department αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τα γεγονότα, «αλλά ένας από τους κύριους στόχους του ΙΚΙΛ είναι να εγκαταστήσει τον τρόμο στις καρδιές όλων των Ιρακινών και να προκαλέσει διχόνοια ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες του ιρακινού πληθυσμού». «Οι τρομοκράτες που είναι ικανοί να διαπράξουν τόσο αποτρόπαιες πράξεις είναι κοινοί εχθροί των ΗΠΑ, του Ιράκ και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα