Βρέθηκε αλώβητο ξύλινο φέρετρο 25 αιώνων

11:41 6/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Το εύρημα που χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί και η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Σύμφωνα με τις υποψίες των αρχαιολόγων η κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ως φέρετρο σε δεύτερη χρήση, ενώ η πρώτη ήταν ίσως βάρκα.Στην περιοχή της Αττικής,τουλάχιστον, δεν έχει εντοπιστεί παρόμοιο εύρημα καθώς το ξύλο δεν διατηρείτε στο χώμα.

Το συγκεκριμένο «κομμάτι» του αρχαϊκού νεκροταφείου παρουσίαζε έντονη υγρασία λόγω της γειτνίασης

του με κοίτη χειμάρρου. Επί πρόσθετα η παρουσία αργίλου είναι υπεύθυνη για την δημιουργία κενού οξυγόνου γύρω από το φέρετρο.Αυτά είναι και τα δυο στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να ταξιδέψει αλώβητο στο χρόνο.

«Η διατήρηση του είναι μοναδική.Μπορείς να αγγίξεις το δέρμα του ξύλου στην επιφάνεια του»λέει η αρχαιολόγος Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια στην αρμόδια ΚΣΤ” Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η χρονολόγηση του ευρήματος έγινε από τμήμα αγγείου που βρέθηκε δίπλα στο σκελετικό υλικό,που πιθανόν ανήκει σε άτομο νεαρής ηλικίας.Η ακριβής ταυτότητα του νεκρού θα αναδειχθεί μετά την πλήρη ανάλυση του υπάρχοντος υλικού.

Το ξύλινο φέρετρο εγκλωβίστηκε μαζί με το χώμα του και έχει μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης που έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού.

Το εντυπωσιακό σε όλη την ιστορία είναι το γεγονός ότι προκειμένου να διατηρηθεί το ξύλο υγρό, το εγκιβωτισμένο κομμάτι τροφοδοτείται διαρκώς με ορούς ακριβώς όπως οι ασθενείς.

Μέτα το πέρας της ανασκαφής το εύρημα θα τοποθετηθεί σε δεξαμενή αφαλάτωσης και έπειτα θα ξεκινήσει η συντήρηση του.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εκτεθεί στο Μουσείο των Ανασκαφών του Νεκροταφείου του Παλαιού Φαλήρου που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή του Κέντρου Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα