Οι Βρυξέλλες… εξεγέρθηκαν κατά της Ρωσίας. “Φρένο” από Μέρκελ στην όξυνση των σχέσεων με τη Μόσχα

Ακόμη πιο νωρίς, στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Αρχικά το δημοψήφισμα ήταν προγραμματισμένο για τις 25 Μαϊου, και στη συνέχεια για τις 30 Μαρτίου.

Τη σχετική ανακοίνωση για την επίσπευση του δημοψηφίσματος

έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα τεθούν δυο ερωτήματα, για την αυτονομία της περιοχής και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Το πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος: “Υποστηρίζετε την προοπτική να μετατραπεί η Κριμαία σε “υπήκοο” της Ρωσίας;”

Το δεύτερο ερώτημα του δημοψηφίσματος: “Υποστηρίζετε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1992, που προέβλεπε την αυτονομία της Κριμαίας;”

Η Βουλή της Κριμαίας από την πλευρά της ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ένταξης της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. “Ξεκινήστε τη δισδικασία για την ένταξή μας”, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Βουλή της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή, η Βουλή της Ρωσίας ετοιμάζεται να περάσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα διευκολύνονται οι διαδικασίες προάρτισης περιοχών ξένων χωρών.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε: “Οι κυρώσεις αυτές δεν βοηθούν και δεν λειτουργούν στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης”.

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης… ξεσηκώθηκαν κατά της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο φρόντισε να πατήσει “φρένο” στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Διακοπή διαπραγματεύσεων για τη βίζα.

“Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία είναι παράνομη. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στα άκρα με τη Ρωσία. Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν θα αποκαλύψω τι συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Πιθανόν να έχουμε νέα επικοινωνία. Δεν μας αιφνιδίασε η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις. Βρισκόμασταν σε επικοινωνία και συνεννόηση. Θα διευκολύνουμε τη συνεργασία της Ευρώπης με την Ουκρανία, και την πώληση εμπορευμάτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας είναι αντισυνταγματικό, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα υπάρξουν νέες κυρώσεις. “Η Ευρώπη έπρεπε να απαντήσει για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Δεν είναι δουλειά μας να δυσκολεύουμε τα πράγματα”, επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Όσο για τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ανακοίνωσε τη διακοπή στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τη βίζα, καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, και προειδοποίησε για σοβαρές κυρώσεις, αν δεν αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Αργά το απόγευμα, η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Interpol για τη σύλληψη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της διαφθοράς.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους βύθισαν ένα παλαιό πλοίο στην είσοδο του ναυστάθμου της Κριμαίας, προκειμένου να τον αποκλείσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα