ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 30ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΥ

Πέφτει απόψε η αυλαία της διοργάνωσης «30ό Σπάρταθλον», με την επίσημη απονομή των βραβείων στα Αστέρια της Γλυφάδας, από τον διεθνή αθλητικό σύνδεσμο Σπάρταθλον στους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

Το Σπάρταθλον αποτελεί έναν ιστορικό υπέρ-μαραθώνιο που γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες υπέρ-αποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει το τρέξιμο του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων,

ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982, πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα περίπου 250 χιλιόμετρα που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του Φειδιππίδη.

Νικητής στο φετινό 30ο Σπάρταθλον αναδείχθηκε ο Γερμανός Στου Θομς, ενώ πρώτη γυναίκα αθλήτρια και τρίτη στη γενική κατάταξη με τον καλύτερο χρόνο στην 30χρονη ιστορία του αγωνίσματος ήταν η Βρετανίδα Ελίζαμπεθ Χούκερ. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χλμ. Μετείχαν 310 αθλητές και αθλήτριες, από 36 χώρες.

Ο φετινός αγώνας έκρυβε εκπλήξεις καθώς σημειώθηκαν πολλές εναλλαγές, λόγω της μεγάλης ζέστης, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τις προσπάθειες των αθλητών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες. Στον αγώνα, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, κατάφεραν να τερματίσουν μόλις 72 αθλητές και αθλήτριες από τους 310 συνολικά που ξεκίνησαν, την Παρασκευή το πρωί, από την Ακρόπολη. Αιτία ήταν η ζέστη και η υγρασία που επικρατούσε το διήμερο του αγώνα και είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν 238 αθλητές. Καλύτερο χρόνο από τους Έλληνες έκανε ο Στέργιος Αναστασιάδης που τερμάτισε στη 14η θέση της γενικής κατάταξης.

Η πρώτη δεκάδα των αθλητών που τερμάτισαν και οι χρόνοι τους είναι οι εξής :

1. ΣΤΟΥ ΘΟΜΣ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) 26.28΄.19΄΄

2. ΤΕΤΣΟΥΟ ΚΙΣΟ (ΙΑΠΩΝΙΑ) 26.36΄24΄΄

3. ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΟΟΥΚΕΡ (ΒΡΕΤΑΝΙΑ) 27.02΄.17΄΄

4. ΜΑΡΚΟΥΣ ΘΑΛΜΑΝ (ΑΥΣΤΡΙΑ) 27.14΄.25΄΄

5. ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΑΛΚ (ΣΟΥΗΔΙΑ) 27.58΄.42΄΄

6. ΜΙΚΑΕΛ ΒΑΝΙΣΕΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) 28.28΄.51΄΄

7. ΤΑΜΑΣ ΡΟΥΝΤΟΛΦ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ) 28.29΄.59΄΄

Keywords
Τυχαία Θέματα