«Βουτιά» 34 δισ. στο δανεισμό επιχειρήσεων – νοικοκυριών

«Βουτιά» 34 δισ. ευρώ σημειώνει την τελευταία 4ετία ο δανεισμός των επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτυπώνοντας το άνευ προηγουμένου «στέγνωμα» της ρευστότητας στην αγορά. Πρόκειται για σοκ με πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία 4 χρόνια το υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει μειωθεί κατά 14% ή 34 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα από το επίπεδο των 257 δισ. ευρώ που βρίσκονταν ο δανεισμός νοικοκυριών – επιχειρήσεων στο

τέλος του 2010 σήμερα (Σεπτέμβριος 2013) το υπόλοιπο έχει υποχωρήσει στα 223 δισ. ευρώ.

Παρά τη συζήτηση που γίνεται για την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν προβλέπουν περιορισμένες χορηγήσεις δανείων στην καλύτερη περίπτωση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπαγορεύουν την περαιτέρω μείωση των υπολοίπων δανείων!

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών την περίοδο 2014 – 2017 θα έχουμε μικρή αύξηση στις χορηγήσεις δανείων. Όπως εκτιμούν από το 2014, και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην οικονομία δεν θα επιδεινωθούν, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα σταθεροποιηθεί και κατόπιν από το 2015 θα περάσει σε θετικό ρυθμό μετά από περίπου 4 χρόνια σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης.

Πρόκειται για προοπτική που τρομάζει τις επιχειρήσεις μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δίχως ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία, αναρωτιούνται άνθρωποι της αγοράς, πως θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ανάκαμψης;

Στελέχη τραπεζών που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών με την τρόικα υποστηρίζουν ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τα οποία φαίνεται ότι χώρες που βρέθηκαν από βαθιά ύφεση δεν επέστρεψαν στην ανάπτυξη μέσω της πιστωτικής επέκτασης αλλά μέσω της εφαρμογής πολιτικών για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν στελέχη τραπεζών η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων έργων, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες ή η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα και να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Η έναρξη ορισμένων μεγάλων έργων θα ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει επίσης επενδυτικές πρωτοβουλίες καλύπτοντας σε κάποιο βαθμό την απουσία δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα