Σε κατάσταση πολιορκίας το Κίεβο

Διαδηλωτές και αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου, με ένα οδόφραγμα από τις φλόγες καιόμενων ελαστικών να τους χωρίζει, στον τόπο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί φορώντας κράνη, έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, πίσω από το τείχος της φωτιάς και του καπνού, πετώντας σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούν

με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι σφοδρές συγκρούσεις που κλιμακώνονται από την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, έχουν μετατρέψει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων κατά της επιλογής της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαιωνίσει την παραμονή της Ουκρανίας στη ζώνη επιρροής της Μόσχας σε αντάρτικο πόλης. Τελεσίγραφο 24 ωρών έχουν θέσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στον Γιανούκοβιτς ώστε να δώσει ένα ειρηνικό τέλος στην πολιτική κρίση, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις, αύριο θα περάσουμε στην επίθεση», τόνισε χθες Τετάρτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία στο Κίεβο και προειδοποίησε: «Η αστυνομία προετοιμάζεται να μας απομακρύνει από την πλατεία της Ανεξαρτησίας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους εμποδίσουμε».

ο Αρσένι Γιατσένιουκ, προσκείμενος στην φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, έδωσε στην εξουσία διορία 24 ωρών «για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος». «Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει το λουτρό αίματος και να εξακολουθήσουν να ζουν όσοι βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας … Απομένουν 24 ώρες για να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος … διαφορετικά δεν θα ζήσω στην ντροπή. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής Ίνα Μπογκλοσλόφσκα κάλεσε παράλληλα τα μέλη του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, το οποίο η ίδια εγκατέλειψε πρόσφατα, να ενταχθούν όπως αυτή στο σχήμα της αντιπολίτευσης.

«Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σήμερα από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου Ολέγ Μούσγι στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ukrainska Pravda, τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους είχαν τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα