ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Τ.Α. Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

08:10 2/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Αν και δόθηκε το πράσινο φως από το ΣτΕ για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, η πλειονότητα των υπηρεσιών δεν έχουν ακόμα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να τοποθετηθούν έμμεσα οι υπάλληλοι στις θέσεις τους.

Η παρατεταμένη εκλογική περίοδος έχει προκαλέσει έμφραγμα σε νευραλγικούς τομείς με συνέπεια καθημερινά να επιτείνεται και να χειροτερεύει η κατάσταση. Εφορίες, πολεοδομίες, αρχαιολογικοί

χώροι, μουσεία, ασφαλιστικά ταμεία και κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών, υπολειτουργούν καθώς ο φόβος της εφεδρείας οδήγησε στη συνταξιοδότηση δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη πλευρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπέμπει sos καθώς έχει περιέλθει σε δεινή λειτουργική και οικονομική κατάσταση. Μετά από ισχυρές πιέσεις της ΚΕΔΕ το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε το αίτημα προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις και να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση. Το επόμενο διάστημα πάνω από 50.000 προσλήψεις θα ολοκληρωθούν σε τομείς κοινωφελούς εργασίας και ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικοί τομείς όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Εφορίες
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σώζει στη κυριολεξία τις εφορίες και το αρμόδιο υπουργείο, καθώς δίδεται η μία παράταση μετά την άλλη για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αποκαλύπτεται στο πραγματικό μέγεθος του το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ λόγω έλλειψης προσωπικού. Το μισθολογικό κούρεμα και η απειλή της εφεδρείας οδήγησαν προς την έξοδο χιλιάδες υπαλλήλους. Ένα μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών μετά από τισ σχετικές εξελίξεις δε διαθέτει σχεδόν κανένα υπάλληλο, ενώ ακόμα και εφορείες που έχουν προσωπικό δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Πολεοδομίες
Οι πολεοδομίες αποτελούν άλλο ένα τομέα ο οποίος έχει τεθεί σε αδράνεια καθώς οι υπάλληλοι του δεν επαρκούν για να ολοκληρώσουν μια σειρά από υποχρεώσεις που σχετίζονται για παράδειγμα με αιτήσεις νομιμοποίησης ημιυπέθρειων και αυθαίρετων χώρων. Τα προβλήματα στις πολεοδομίες έχουν αυξηθεί και λόγω του προγράμματος Καλλικράτη. Ένα μεγάλο ποσοστό από τους εργαζόμενους επέλεξε να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες ή να παραμείνει στις υπηρεσίες των αιρετών περιφερειών.

Ασφαλιστικά Ταμεία
Όπως και στη περίπτωση των εφορειών, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν βρεθεί χωρίς προσωπικό καθώς οι εργαζόμενοι σ’ αυτά διέτρεχαν σοβαρές πιθανότητες να ενταχθούν στην εφεδρεία. Οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για να λάβουν σύνταξη ή εφάπαξ υπόκεινται πολύμηνη ταλαιπωρία καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Σε μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται από 6 έως και 12 μήνες να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται ότι έχουν διαδοχική ασφάλιση. Κατά μέσο όρο περιμένουν 18 μήνες για την έκδοση της σύνταξής τους.

Κεντρικές υπηρεσ

Keywords
Τυχαία Θέματα