ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟHE να επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά την κρίση στη Συρία και να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους στη χώρα το γρηγορότερο, καθότι η βία είναι ανεξέλεγκτη.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αναθέσει στους Άραβες αντιπροσώπους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνάντηση η οποία θα λάβει χώρα την 5η Μαΐου να ζητήσουν από το Σ.Α. να προστατεύσει τους σύρους άμαχους αμέσως», σύμφωνα με το τελικό

ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του.

Από την τελική ανακοίνωση μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου πάντως απαλείφθηκε μια φράση που περιείχε ένα προσχέδιό της που είδε το πρακτορείο Reuters και αναφερόταν στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επιτρέπει στο ΣΑ να εγκρίνει διαφόρων ειδών ενέργειες, από διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις ως και μια στρατιωτική επέμβαση.

Η ανακοίνωση των ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η βία εναντίον του συριακού λαού συνεχίζεται και καλεί το συριακό καθεστώς να παράσχει στους άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ οι οποίοι εντέλλονται να επιτηρούν την εκεχειρία στη χώρα πλήρη ελευθερία κίνησης και να σταματήσει να τιμωρεί ή να σκοτώνει άμαχους που συναντώνται με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ή της δίνουν πληροφορίες.

Ακτιβιστές κατηγορούν την Δαμασκό ότι εκτελεί ή συλλαμβάνει οποιονδήποτε συναντάται με την ομάδα του ΟΗΕ στη Συρία.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι είπε νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου των ΥΠΕΞ, πως ζήτησε από τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν να επιταχύνει την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία.

«Ο ΟΗΕ καθυστερεί να στείλει τους παρατηρητές του στη Συρία», δήλωσε ο Αλ Αράμπι, Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου και πρόσθεσε ότι «Η βία και οι σκοτωμοί δεν έχουν σταματήσει στη Συρία».

Η εκπρόσωπος του State Department Βικτόρια Νάλαντ είπε ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί παρατηρητές και χρειάζεται να στείλουμε εκεί όσους περισσότερους μπορούμε. Υπάρχει μια πολύ εύθραυστη και άνιση κατάσταση στην προσπάθεια να βρούμε χώρες και πρόσωπα που προτίθενται να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο και υπάρχουν επίσης εμπόδια που θέτει ο ίδιος ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ».

Keywords
Τυχαία Θέματα