Βενιζέλος: Συμπόρευση χωρίς ηγεμονισμούς

21:41 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο ίδιος έδωσε το στίγμα του οράματός του για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και της χώρας, ενώ παράλληλα οριοθέτησε τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και απέκλεισε οποιαδήποτε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου

και τα ηγετικά τότε στελέχη του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του τόπου, που συνδέονται όπως είπε με τις πολιτικές αποφάσεις και τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ. Μετά από ένα διήμερο αξιολόγησης της πορείας της παράταξης, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διατυπώσει και την ολοκληρωμένη πρότασή του για το μέλλον της πατρίδας και της παράταξης, όπως είπε.

Θυμίζοντας σε ποια κατάσταση παρέδωσε την χώρα το ΠΑΣΟΚ το 2004 και σε ποια την παρέλαβε το 2009, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε σαφείς αιχμές για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για να αναφερθεί αμέσως μετά στον ‘εθνικό εγκλωβισμό’ στον οποίο βρέθηκε η χώρα αντιμετωπίζοντας το κίνδυνο της ασύντακτης χρεοκοπίας. Μίλησε για το ασφυκτικό δίλημμα που απάντησε “δυστυχώς μόνο του” το ΠΑΣΟΚ, αλλά απάντησε εμμέσως και στον Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας προς “όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα αλλά συμφωνούν με το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011″ ότι ναι μεν το δεύτερο πρόγραμμα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξ αρχής, πλην όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. Δικαιολόγησε δε την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας πως “χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο”, αλλά και περιγράφοντας τις συνθήκες που ανάγκασαν την κυβέρνησή του να αποδεχθεί μία δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε υπό εκβιαστικούς όρους και όμως πέτυχε πολλά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα σε “φίλους και συντρόφους, που συγκρότησαν ιστορικά την κοινωνική βάση της παράταξης” και οριοθέτησε τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για ιστορικές διαφορές ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, που γίνονται ακόμα πιο εμφανείς ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών μέσα από τις γραμμές του ΕΣΚ και του ΕΛΚ αντιστοίχως. Όσο για την συγκυβέρνηση, είπε πως έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης, τονίζοντας με νόημα ότι “δεν κυβερνάμε μόνοι μας … Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της”. Αναφερόμενος στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, έκανε λόγο για ένα πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές και δεσμεύσεις, με πρώτη ότι ‘νέα δημοσιονομνικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας”.

«Ο νέος ριζοσπαστισμός, ο ριζοσπαστισμός που μας βγάζει από την κρίση είναι ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις», είπε. Εξέφρασε τη λύπη του για τη ΔΗΜΑΡ που έκανε “ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω”, όπως είπε, και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας, ενώ ζήτησε από όσους ενδιαφέρονται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν “σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με έναν χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά της ιστορικής διαδρομής της Παράταξης.

Κλείνοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε τη σημασία “να μιλήσουμε ξανά για την μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη για την ευρύτερη κεντροαριστερά, για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για την ευρωπαϊκή δημοκρατική σοσιαλιστική πλατφόρμα”. Μιλώντας για όλο τον χώρο ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την κομμουνιστική αριστερά, έκανε λόγο για την “μεγάλη παράταξη των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων”. Απευθύνθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, έχοντας συνείδηση της ευθύνης του και αναλαμβάνοντάς την χωρίς ηγεμονισμό, όπως είπε, αξιώνοντας όμως από όλους σεβασμό προς το κόμμα, τη διαδρομή και την εισφορά του. Απευθύνθηκε δε, κυρίως σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τοποθετούν τον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν … Κάλεσε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας πως η πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Ως προϋπόθεση έθεσε ένα ‘άλλο κράτος’ που είπε πως είναι εφικτό, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα ένα ‘πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα’, αλλά και το θέμα του εκλογικού συστήματος.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα