Βενιζέλος: Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος

Τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα πρέπει να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης», ζήτησε συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική αναθεώρηση, καλώντας τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και κατά το δυνατόν τα κόμματα που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο να συμφωνήσουν σε αυτή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τις απαιτούμενες αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από

τον πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στον τρόπο ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι κακή επιλογή και η άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα. Υποστήριξε πάντως, ότι το πολίτευμά μας θα πρέπει να προστατευθεί από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και να υπάρξει σεβασμός της συνταγματικής τάξης απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού.

Ως μείζον θέμα παρουσίασε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ζητώντας να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά και να μπορεί να ενισχύεται κάθε φορά η κυβερνητική σταθερότητα. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, ενώ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών, διότι, όπως σημείωσε, τίθεται σε κίνδυνο η εκπροσώπηση περιφερειών.

«Βρήκε» ακόμα περιθώρια αναβάθμισης της νομοθετικής διαδικασίας, δηλώνοντας ʽκαθόλου ευτυχήςʼ για τις πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Για τις αποφάσεις επί σημαντικών θεμάτων, ζήτησε την διατήρηση της πλειοψηφίας των 2/3, πρότεινε την καθέρωση ʽπόθεν έσχεςʼ για όλους (δικαστικούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης κ.α.), ενώ επέμεινε στην ανάγκη προστασίας του θεσμικού κεκτημένου. «Αναθεώρηση χωρίς σαφή θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν υπάρχει», είπε, καθώς «πρέπει να είμαστε διεθνώς νόμιμοι».

Στα βασικά ζητήματα της συζήτησης για την αναθεώρηση, ο κ. Βενιζέλος ενέταξε ακόμα τα κοινωνικά δικαιώματα, με στόχο ένα αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος, έθεσε θέμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ δεν άφησε εκτός συζήτησης τη Δικαιοσύνη, προτείνοντας προς συζήτηση ακόμα και θέματα ανεξαρτησίας στη λειτουργία της, ορίων συνδικαλισμού στα πλαίσιά της κ.ο.κ. Ζήτησε μάλιστα διάλογο μεταξύ δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα