Βενετία: Έργα και ημέρες της 55ης Μπιενάλε

10:24 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

«Δεν κάνω πολιτική τέχνη με την έννοια ότι παίρνω θέση για συγκεκριμένα ζητήματα. Ασχολούμαι με την ιδέα της αντίστασης και την ιδέα της μετακίνησης από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτά απασχολούν τους συμπατριώτες μου και εμένα. Τα τούνελς που χρησιμοποιώ συμβολίζουν αυτό το πέρασμα και την αλλαγή της ζωής» δήλωσε o Ισραηλινός καλλιτέχνης.

Η Σάρα Σέιζ παρουσίασε το έργο «Tριπλό σημείο». Η καλλιτέχνης συνέλεξε στοιχεία του φυσικού και αστικού τοπίου της Βενετίας. Δημιούργησε μια εγκατάσταση που αντικατοπτρίζει την ισορροπία που υπάρχει στη φύση αλλά και τις ακραίες της αντιθέσεις. Στο βρετανικό

περίπτερο, ο Τζέρεμι Ντέλερ, νικητής του βραβείου Τέρνερ, δημιούργησε μια αντι-εγκατάσταση έξι δωματίων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τον βαλτόκιρκο, ένα σπάνιο πουλί που πυροβολήθηκε το 2007 από τον πρίγκιπα Χάρι. Για τον καλλιτέχνη ο βαλτόκιρκος είναι το θύμα του καπιταλισμού και του πλούτου. Η χρυσή βροχή από τον αρχαίο ελληνικό μύθο της Δανάης, ενέπνευσε τον καλλιτέχνη Βαντίμ Ζαχάροφ. Οι γυναίκες κρατούν ομπρέλες και προσπαθούν να προφυλαχθούν από τα χρυσά νομίσματα που πέφτουν από την οροφή. Οι άνδρες απαγορεύεται να εισέλθουν στην κάτω αίθουσα του Ρωσικού περίπτερου. Οι Κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν στον αντιφρονούντα καλλιτέχνη Αϊ Γουέιγουεϊ να ταξιδέψει στη Βενετία. Βρίσκεται όμως εκεί, μέσα από την τέχνη του. Η εγκατάσταση SACRED αναπαριστά τις 81 ημέρες που κρατήθηκε στη φυλακή το 2011. Αποτελείται από έξι χαλύβδινα κουτιά και μια σειρά από εικόνες που αναπαριστούν κάποιες από τις σκηνές της αιχμαλωσίας του. Μέσα από μικρά παράθυρα, οι επισκέπτες βλέπουν πως ο Γουέιγουεϊ ζούσε πίσω από τα σίδερα. Σε μια σκηνή τρώει πρωινό, σε μια άλλη κοιμάται, ενώ δίπλα του βρίσκονται φρουροί. Ο Γουέιγουεϊ φορά πάντα χειροπέδες και υποβάλλεται σε αλλεπάλληλες ανακρίσεις. Την έκθεση επισκέφθηκε και η 80χρονη μητέρα του αντιφρονούντα καλλιτέχνη, που για πρώτη φορά είδε πώς ζούσε ο γιος της στην φυλακή.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα