Βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων για το ΔΕΣΦΑ

Με τον τρόπο αυτό η SOCAR επιδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον της για την υπό αποκρατικοποίηση δημόσια επιχείρηση δίνοντας τα ρέστα της για να την κάνουν δική τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η SOCAR προσφέρει 400 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, έναντι των 330 εκατομμυρίων που είχε αποτιμηθεί.

Η προσφορά της αζέρικης εταιρίας για τον ΔΕΣΦΑ

εκτός από οικονομική έχει και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία καθώς επίκειται η απόφαση για την επιλογή του αγωγού του λεγόμενου νοτίου διαδρόμου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη.

Τα εναλλακτικά σχέδια είναι ο αγωγός ΤΑΡ που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και ο Ναμπούκο που διέρχεται εκτός Ελλάδος.

Η απόφαση για το σχέδιο που θα προωθηθεί αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.

Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη στο Αζερμπαιτζάν πραγματοποίησε στα μέσα Μαίου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης του αγωγού ΤΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα