ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ

Η ανάπτυξη ενάντια στη λιτότητα… Το χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ βαθαίνει, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Χαμηλές οι προσδοκίες για λήψη δραστικών αποφάσεων που θα συγκρατήσουν τα θεμέλια του ευρώ.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο μπλοκ που αναδεικνύονται στην Ευρώπη έγινε ιδιαίτερα εμφανής κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι. Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ

αρκέστηκαν σε μια τυπική χειραψία, ενώ ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος είναι το γεγονός ότι δεν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, αλλά περιορίστηκαν σε μια κοινή δήλωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι έχουμε καθήκον να προωθήσουμε το θέμα της ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις και ότι επιθυμεί την οικονομική και νομισματική ένωση. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ευρώπη, που πρέπει να επιβεβαιώσει τη συνέχεια, τη δύναμη και την ολοκλήρωσή της.

Παίρνοντας τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Φρανσουά Ολάντ και χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον του ευρώ. Έχουμε υποχρέωση για μια σταθερή Ευρώπη του αύριο, τόνισε, εκφράζοντας την επιθυμία της να υπάρξει συμφωνία για την ανάπτυξη, ενώ κατέληξε, λέγοντας «θέλουμε περισσότερη Ευρώπη».

Τα δύο στρατόπεδα

Τηρώντας τη γραμμή του όχι σε όλα θα πάει  η Γερμανίδα καγκελάριος αύριο στη Σύνοδο Κορυφής. Η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει να αρνείται τα ευρωομόλογα, αλλά και κάθε αναπτυξιακό μέτρο, εμμένοντας στην πολιτική λιτότητας. Στο πλευρό της, χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, αλλά και οι σκανδιναβικές.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί μια διαφορετική στρατηγική, που θα έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, ενώ βρίσκει συμπαραστάτες τον Ιταλό πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους ηγέτες των PIGS.

Τον πήχη των προσδοκιών χαμηλώνουν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κομισιόν και τον ακολουθεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα» και πως «Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Διαβάστε επίσης:

ΜΠΑΡΟΖΟ-ΣΟΥΛΤΣ: ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΜΕΡΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα