Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου

Ουδείς από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ούτε βέβαια ο ίδιος, αμφέβαλλε για τη δυσκολία που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να περάσουν τα νέα μέτρα από τη Βουλή. Ωστόσο, η χθεσινή εικόνα με τη ΔΗΜΑΡ να λειτουργεί ως… ήπια αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει συμπτώματα καθολικής διάλυσης βάρυναν απότομα

το κλίμα στο Μαξίμου.

Άλλωστε, την εικόνα που είδε ο κ. Σαμαράς είδαν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών που συνομίλησαν χθες με τον Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Η εικόνα στη Βουλή ήταν τεράστιο πισωγύρισμα για την κυβέρνηση» σχολίασε στο Matrix24 στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι επέστρεψε σε πολλούς ευρωπαίους η εικόνα ενός αναποτελεσματικού, βαλκανικού τύπου, πολιτικού συστήματος ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι φόβοι ενός… ατυχήματος. Αντίστοιχη αίσθηση, και όχι μόνον εντός συνόρων, αποτέλεσε και η επιλογή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να μην παραστούν στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, κίνηση που ανέβασε κατακόρυφα το δείκτη αβεβαιότητας για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας όσα έχει δεσμευθεί προκειμένου να αποδεσμευθούν οι επόμενες δόσεις της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρας μας.

Στα όρια της δεδηλωμένης

Στο Πρωθυπουργικό Γραφείο ξορκίζουν τα σενάρια κατάρρευσης στην επικείμενη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις αλλαγές στα εργασιακά. Θεωρούν ότι η χθεσινή εικόνα διάλυσης θα λειτουργήσει αφυπνιστικά για τους βουλευτές και θα οδηγήσει στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Με δεδομένη, ωστόσο, την επιμονή της ΔΗΜΑΡ στο «όχι» επί των εργασιακών, που την οδηγεί να ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο, αλλά και την προϊούσα διάλυση του ΠΑΣΟΚ ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία υπερβαίνει τις 150 έδρες. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 160 έδρες, αριθμός όμως που μειώνεται επικίνδυνα αν ληφθεί υπόψιν η τάση τουλάχιστον 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ να πουν όχι στα νέα μέτρα. Στον αντίποδα, η χθεσινή παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., η οποία και ψήφισε χωρίς διαρροές το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι ότι, υπό προϋποθέσεις, οι 127 γαλάζιοι θα παραμείνουν αρραγής ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα