Τυνησία: Οργή προκάλεσε η δολοφονία στελέχους της αντιπολίτευσης

Η τυνησιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλουν σε ένα κυβερνητικό κτίριο στο Σφαξ, στα νότια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του στελέχους της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Ο Μοχάμεντ Μπράχμι, ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Τυνησίας, δολοφονήθηκε από ένοπλο στην πρωτεύουσα Τύνιδα σήμερα.

Ο Μπράχμι, γενικός συντονιστής του Λαϊκού Κινήματος, μέλος της εθνικής συντακτικής συνέλευσης της Τυνησίας και υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, «δολοφονήθηκε (. . .) μπροστά στο σπίτι του στη συνοικία Αριάνα», όπως μετέδωσαν η δημόσια τηλεόραση, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP και τυνησιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Πριν από περίπου έξι μήνες η δολοφονία άλλου ενός εξέχοντος πολιτικού, του Σόκρι Μπελαΐντ, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της δολοφονία του Μπραχίμι χιλιάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκανέξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πρωτεύουσα Τύνιδα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυριαρχούμενης από τους ισλαμιστές κυβέρνησης αξιώνοντας την παραίτησή της.

«Κάτω το κράτος των ισλαμιστών», ήταν το κύριο σύνθημά τους.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, γενέτειρα του Μπραχίμι, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που συγκεντρώθηκα έξω από το νοσοκομείο Μαχμούντ Μάτρι, όπου μεταφέρθηκε ο δολοφονημένος πολιτικός.

Ωστόσο το Ενάχντα καταδίκασε την δολοφονία του Μπράχμι.

Η οργή είναι διάχυτη και το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο στη Τυνησία, η UGTT, ανακοίνωσε πως αύριο προκηρύσσει γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι.

«Το εκτελεστικό γραφείο της UGTT αποφάσισε να προκηρύξει γενική απεργία (…) πρόκειται για μία πολιτική απεργία για την άμυνα της Τυνησίας και για μία διαμαρτυρία κατά της νέας αυτής πολιτικής δολοφονίας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του σωματείου Σάμι Τάχρι.

Καταδικάζει η Διεθνής Κοινότητα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα την δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι, μίας εξέχουσας προσωπικότητας της αντιπολίτευσης στην Τυνησία και ζήτησε να διεξαχθεί μία «επείγουσα και διαφανής έρευνα» για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

«Είμαι συγκλονισμένη και λυπούμαι βαθύτατα (. . .) για την δολοφονία του Μπράχμι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πιλάι και προσθέτει «καλώ τις αρχές να ανοίξουν επειγόντως να τάχιστη και διαφανή έρευνα, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος».

Για την Πιλάι, η σημερινή είναι η τρίτη δολοφονία με τα ίδια κίνητρα μέσα στο τελευταίο 10μηνο, μετά εκείνες του Νότφι Ναγντ, τον Οκτώβριο του 2012 και του Σόκρι Μπελαΐντ, πριν από έξι μήνες.

Η ίδια κάλεσε τις τυνησιακές αρχές «να λάβουν σοβαρά μέτρα για την διερεύνηση αυτών των δολοφονιών, για την ταυτοποίηση των ενόχων και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη», ενώ τις κάλεσε να εξασφαλίσουν «καλύτερη προστασία σε όλες εκείνες τις προσωπικότητες, που όπως και ο Μπράχμι, απειλούνται ανοικτά».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «η πρώτη αντίδραση που είχα ήταν τρόμος για τη δολοφονία ενός δημοκράτη, ο οποίος είχε στρατευθεί για το μέλλον της χώρας του». «Εκείνοι που διέπραξαν το ειδεχθές αυτό έγκλημα θέλουν να βλάψουν την Τυνησία στο σύνολό της» και σε αυτές τις συνθήκες η Γαλλία «θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του τυνησιακού λαού», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Ολάντ.

Επίσης, ο Γάλλος βουλευτής Ζαν-Κλοντ Μινιόν, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (APCE), εξέφρασε τη «συντριβή και την ανησυχία στο άκουσμα της δολοφονίας του Τυνήσιου βουλευτή και πρώην αρχηγού του αντιπολιτευόμενους κόμματος ‘Λαϊκό Κίνημα’ Μοχάμεντ Μπράχμι, σήμερα στην Τυνησία».

«Καταδικάζω το έγκλημα αυτό με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Μετά τη δολοφονία τον προηγούμενο Φεβρουάριο του Τυνήσιου αντιφρονούντα Σόκρι Μπελαΐντ, η δολοφονία τούτη σηματοδοτεί την έναρξη ενός μίας νέας εποχής στη χρήση βίας στην Τυνησία, που στόχο έχει την σαφή αποσταθεροποίηση της διαδικασίας της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα», επεσήμανε ο Μινιόν.

Με τη σειρά του, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» του Μπράχμι, υπογραμμίζοντας πως «όπως και η δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ δεν πρέπει να παραμείνει ατιμώρητη».

Την δολοφονία του Μπράχμι καταδίκασαν απόψε και οι ΗΠΑ, καλώντας τις τυνησιακές αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση και να προσάγουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία μετά την επανάσταση της Τυνησίας και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ειδεχθείς πράξεις στη δημοκρατική Τυνησία» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Στόχος της επίθεσης ήταν η Αραβική Άνοιξη»

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι εκτίμησε απόψε ότι η δολοφονία του βουλευτή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι είχε ως στόχο να καταδείξει την αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης.

«Οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας θέλουν να δείξουν ότι η Τυνησία δεν είναι μια ειρηνική χώρα (…), ότι η Αραβική Άνοιξη έχει αποτύχει παντού, είπε ο Μαρζούκι, φανερά συγκινημένος. Ο πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη βαθιά οδύνη του για τη δεύτερη εθνική καταστροφή μετά τη δολοφονία, στις 6 Φεβρουαρίου, του στελέχους της αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελαΐντ που βύθισε την Τυνησία στη χειρότερη κρίση της τα τελευταία χρόνια.

Θεωρώ ότι αυτοί που διέπραξαν αυτό το ειδεχθές έγκλημα ανήμερα της γιορτής της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, δεν είναι δικοί μας, δεν είναι αληθινοί μουσουλμάνοι σε καμία περίπτωση” τόνισε. “Αυτοί που διέπραξαν αυτό το έγκλημα ξέρουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της δημοκρατικής μετάβασης, ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών”, συνέχισε υποσχόμενος ότι “η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Ο πρόεδρος αναφερόταν στο έργο της συνταγματικής εθνοσυνέλευσης που ετοιμάζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, η έγκριση του οποίου θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Άλι Λάραγεντ καταδίκασε τη δολοφονία του Μπράχμι αλλά και τις διαδηλώσεις και το κάλεσμα σε πολιτική ανυπακοή που ακολούθησαν την είδηση του θανάτου του βουλευτή.

Η τραγωδία αυτή δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για να προκληθούν ταραχές είπε ο πρωθυπουργός ζητώντας να επικρατήσει ηρεμία δεδομένου ότι «λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας ορισμένες φωνές προέτρεψαν τους Τυνήσιους να αλληλοσκοτωθούν». Ο Λάραγεντ αναφερόταν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν εναντίον του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, το οποίο η οικογένεια του Μπράχμι κατηγόρησε ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του πολιτικού.

Ο Λάραγεντ ανέφερε ότι διέταξε να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη ώστε να συλληφθούν οι δολοφόνοι και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος εναντίον όσων υποδαυλίζουν τη βία.

Keywords
τυνησια, οργη, διαδηλωσεις, tap, απεργια, οηε, γαλλια, ηπα, συνταγμα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, γιορτη σημερα, ημερομήνια, αστυνομια, εθνικη, ηπα, οηε, περιοδος, ραδιοφωνικοι σταθμοι, σημερινη, τηλεοραση, ωρα, αμυνα, ανοιξη, ανθρωπινα δικαιωματα, βρισκεται, γινει, γραφεια, δυναμη, δολοφονοι, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξι, ερευνα, εσωτερικων, ειδεχθες, ιδια, υποθεση, ηρεμια, κτιριο, μηνες, μοχαμεντ, οικογενεια, συνεχεια, σειρα, σπιτι, συνθηματα, σωματειο, τριτη, τυνιδα, οδυνη, δικαιωματα, ευθεια, χωρα, μπροστα, νοσοκομειο, πληροφοριες, tap
Τυχαία Θέματα