«Τρύπα» 550 εκατ. ευρώ στο νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων

Ήδη έχουν φθάσει στην Αθήνα κλιμάκια του διεθνούς νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ) και σε συνεργασία με κ. Νίκο Καραβίτη, σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα φορολογία αναζητούν τη χρυσή τομή.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, επεξεργάζονται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και μελετούν ξεχωριστά κάθε κατηγορία ακινήτων (αγροτεμάχια, αστικά ακίνητα, επενδυτικά ακίνητα, ακίνητα επιχειρήσεων) για να διαπιστώσουν πόσα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν.

Σημειώνεται

ότι από τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 πρέπει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ. Η τρόικα με βάσει τους υπολογισμού της, ισχυρίζεται ότι με το νέο σύστημα το εισπραχθέν ποσό δεν θα ξεπεράσει το 67,5% των φόρων που θα βεβαιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν ακόμα 550 εκατ. ευρώ.

Καθημερινά εξετάζονται τα κριτήρια και οι συντελεστές του νέου συστήματος , και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν παραδώσει την πρόταση τους. Δηλαδή, αλλάζουν οι αρχικοί συντελεστές σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το σχέδιο που εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια προβλέπει τη φορολόγηση των ακινήτων ως εξής:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από το φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνη περίπου στα 8.500 ευρώ
5. Στα εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (π.χ. ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα.

Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργούμενο ή μη κ.λ.π.) ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, νησιά κ.λ.π. με μεγάλη αξία θα επιβάλλονται πολλαπλάσιοι συντελεστές.

Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται ο φόρος θα διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κατʼ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γιʼ αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση .

Keywords
Τυχαία Θέματα