Τριχοτομημένη η ΔΗΜΑΡ στο «Συνέδριο επιβίωσης»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ΔΗΜΑΡ περνά τις κρισιμότερες στιγμές της, καθώς η αποχώρησή της από την κυβέρνηση, η δημοσκοπική της καθίζηση, αλλά και η εσωκομματική διχοστασία για τους «58», το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά απειλεί ακόμη και την ίδια της την ύπαρξη.
Η Αγίου Κωνσταντίνου οδεύει στο Συνέδριό της, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, έχοντας περάσει έναν τρικυμιώδη προσυνεδριακό διάλογο, με τα στελέχη της να έχουν διαρρήξει τις μεταξύ

τους σχέσεις, αλλά και με στρατηγικές διαφορές να αναδύονται στο εσωτερικό της. Εξαιτίας, μάλιστα, αυτών των διαφορών, η ΔΗΜΑΡ έχει χωριστεί σε τρία στρατόπεδα.

Στα τρία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδριακής διαδικασίας, ο Φώτης Κουβέλης θα εμμείνει στη δική του γραμμή και δεν πρόκειται, όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του, να κάνει «ούτε ένα βήμα πίσω». Μ’ άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα τηρήσει ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταδείξει την εχθρότητά του προς το «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου» και θα εμφανιστεί αποστασιοποιημένος και αμέτοχος σε σχέση με το εγχείρημα των «58». Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης θα υπερασπιστεί το δικό του σχέδιο για τη δημιουργία του «τρίτου πόλου», το οποίο συμπεριλαμβάνει την πολιτική συνεργασία με τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και τη διεύρυνση με την ένταξη στη ΔΗΜΑΡ στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (και δη από τους «παπανδρεϊκούς») όπως ο Χάρης Καστανίδης και ο Πάνος Μπεγλίτης.

Στον αντίποδα, δεν είναι λίγα τα προβεβλημένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται… με το ένα πόδι στους «58» ή, τουλάχιστον, φιλικά διακείμενοι προς το εγχείρημα. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται και στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, όπως ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στην ίδια εσωκομματική ομάδα βρίσκονται οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, αλλά και στελέχη που έχουν ήδη ενταχθεί στους «58», όπως ο Σταύρος Λειβαδάς και ο Γεράσιμος Γεωργάτος.
Οι παραπάνω έχουν δείξει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους τη διαφωνία τους με τη γραμμή Κουβέλη, καθώς ιδιαίτερα οι Ψαριανός-Παπαδόπουλος, παρά τις θεσμικές τους ιδιότητες, επέλεξαν να παραστούν στο Ακροπόλ, στην εκδήλωση των «58», αψηφώντας την κομματική γραμμή.
Τέλος, το τρίτο στρατόπεδο στη ΔΗΜΑΡ συγκροτείται από στελέχη της «αριστερής αντιπολίτευσης» (όπως ο Βαγγέλης Ζορκάδης), οι οποίοι ζητούσαν από την πρώτη ημέρα της «τρικομματικής κυβέρνησης» την αποχώρηση απ’ αυτήν, ενώ πλέον εισηγούνται την ανοιχτή πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συσχετισμοί και αντικαταστάσεις

Φυσικά, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ έχει πολλά χαρακτηριστικά προσωποπαγούς κόμματος, είναι αδιαφιλονίκητη η κυριαρχία του Φώτη Κουβέλη στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δε θα δυσκολευθεί, κατά πάσαν πρόβλεψη, να αναδείξει την πλειοψηφία της νέας Κεντρικής Επιτροπής και να «περάσει» η δική του άποψη από το συνεδριακό σώμα. Μάλιστα, μετά το πέρας του Συνεδρίου, αναμένεται να αντικατασταθούν πολλά κομματικά στελέχη, όπως ο γραμματέας, αλλά και –κατά πολλούς- ο εκπρόσωπος Τύπου. Μάλιστα, για τις δύο αυτές θέσεις ακούγονται έντονα τα ονόματα του Δημήτρη Χατζησωκράτη και του Θόδωρου Μαργαρίτη, ενώ ως «αουτσάιντερ» για τη θέση του γραμματέα φέρεται να «παίζει» και το όνομα του Σάκη Παπαθανασίου.
Πάντως, η εύκολη υπερίσχυση της γραμμής του Φώτη Κουβέλη ενδέχεται να έχει παρενέργειες στην ενότητα της ΔΗΜΑΡ, καθώς οργιάζουν οι φήμες ότι οι «φιλοκυβερνητικοί» και εκείνοι που ζητούν μετ’ επιτάσεως διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και τους «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, δε θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια…

Keywords
Τυχαία Θέματα