Τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες

Ωστόσο ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κόμματα κατέληξε χωρίς συμφωνία .Μέχρι στιγμής φαίνεται να προκρίνεται από την τρικομματική το σενάριο των τριών διαδοχικών ψηφοφοριών(σ.σ. η επόμενη θα ξεκινάει αφού έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη). Το πιθανότερο μάλιστα είναι κατά τις διαδοχικές ψηφοφορίες να στηθούν συνολικά επτά κάλπες. Η πρώτη κάλπη στην πρώτη ψηφοφορία επί της πρότασης των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα αφορά το πρόσωπο

του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στη δεύτερη ψηφοφορία επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ θα στηθούν δύο κάλπες, μια για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην τρίτη ψηφοφορία επί της προτάσεως ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής, θα στηθούν τέσσερις κάλπες, δύο για τους κ.κ. Παπακωνσταντίνο και Βενιζέλο και δύο για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Το ενδεχόμενο να γίνουν διαδοχικά οι ψηφοφορίες βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση που δεν αποκλείει αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία, βουλευτές της τρικομματικής να αποχωρήσουν προεχόντως για να αποτρέψουν την συγκρότηση προανακριτικής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και για να μην θεωρηθεί ότι δεν ήταν νομιμόφρονες στην κομματική γραμμή. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο κ. Μεϊμαράκης νωρίτερα στη Διάσκεψη των Προέδρων όταν ακόμη ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν τρεις κάλπες σε μια και μόνη ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ του επισήμανε ότι αν υπάρξουν βουλευτές που δεν θα προσέρχονται να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες παραβιάζεται η αρχή της μυστικότητας.

«Μα δεν μπορώ να υποχρεώσω κάποιον να ψηφίσει με το ζόρι» ήταν η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη. Ενδεικτικό ήταν και σχόλιο βουλευτή στο διάδρομο έξω από την αίθουσα των δημοσιογράφων: «σκεφτείτε να πάει να ψηφίσει ο Άδωνης Γεωργιάδης. Να πλησιάσει και να ψηφίσει στην πρώτη κάλπη αλλά να μην προσεγγίσει τις υπόλοιπες. Θα αναγκαστούν να τον ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας…».

Ούτως εχόντων των πραγμάτων κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στις αυριανές ψηφοφορίες δεν θα έχουμε αποχή βουλευτών. Επισήμως μπορεί κανένα κόμμα (σ.σ. κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να μην δεχθεί δημοσίως ότι τάσσεται υπέρ της αποχής από τις ψηφοφορίες επί των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά σίγουρα μια τέτοια πρακτική θα περιόριζε αν όχι θα απέτρεπε το φαινόμενο των δυσάρεστων διαρροών για τον κ. Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την ακολουθητέα μεθοδολογία, θα λάβει αύριο το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.). Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος (κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εμφανιστεί σίγουρα ο Ευαγγ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου). Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 6 μ.μ.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ αύριο το πρωί, που θα ασχοληθεί με την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα