Τράπεζες: «κατακλυσμός» νέων μετοχών

Πυκνά νέφη μαζεύονται πάνω από τις τράπεζες καθώς όσο περνά ο χρόνος και οι αναλυτές διαβάζουν τα νούμερα τόσο δυσκολεύει η άσκηση για το πώς θα «τρέξει» η άσκηση της ανακεφαλαιοποίησης. Όπως υπογραμμίζουν ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού μετοχών που θα εκδοθούν για να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις, οι σημερινοί (παλαιοί) μέτοχοι των τραπεζών δεν θα αποφύγουν μια βίαιη απομείωση της συμμετοχής τους. Η νευρικότητα  και η αγωνία

των επενδυτών αποτυπώνεται ανάγλυφα  στην Σοφοκλέους: ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε βύθιση -14% την περασμένη Τρίτη, άλμα 7% την Τετάρτη και νέα βουτιά κατά 6,88% στη χθεσινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με αναλυτές με τα μέχρι τώρα δεδομένα η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι ελκυστικοί για τους νυν μετόχους ωστόσο είναι πιθανό όταν οι νέες μετοχές τεθούν προς διάθεση –οπότε θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά για την κατάσταση και της προοπτικές της χώρας- να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέους ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, ακόμα και αν είναι έτσι, δηλαδή αν νέοι ιδιώτες συμμετέχουν στις αυξήσεις δεν αλλάζει πολλά για τους παλαιούς μετόχους οι οποίοι θα δουν το ποσοστό που ελέγχουν. «Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις, είναι γεγονός ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων» είχε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος σε εκδήλωση της τράπεζας.

«Τρομοκρατούν» τα νούμερα

Τα νούμερα διαμορφώνουν μια τρομακτική για τους μετόχους εικόνα: οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες-Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά 27 δισ. ευρώ , δηλαδή χρειάζονται δέκα φορές μεγαλύτερα κεφάλαια από την σημερινή χρηματιστηριακή τους αξία (2,98 δισ. ευρώ).
Από την πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων στις τράπεζες: τα 7,43 δισ. ευρώ δόθηκαν στην Εθνική, τα 3,97 δισ. ευρώ στην Eurobank (αθροιστικά οι κεφαλαιακές ανάγκες των δυο είναι 11,4 δισ. ευρώ), τα 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και τα 4,7 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Αν τα υπόλοιπα 9 δισ. κατανεμηθούν με τον ίδιο τρόπο που έγινε η κατανομή των 18 δισ. ευρώ (κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο) τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 17,1 δισ. ευρώ για την Εθνική – Eurobank όταν η αθροιστική χρηματιστηριακή τους αξία είναι στα 1,77 δισ. ευρώ, στα 2,85 δισ. για την Alpha Bank η αξία της οποίας διαμορφώνεται στα 785 εκατ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 7 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της οποίας βρίσκεται στα 428 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα καλυφθεί από την έκδοση κοινών μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν με έκπτωση 50%, θα πρέπει να εκδοθούν δισεκατομμύρια νέες μετοχές προκειμένου  να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αυτό σημαίνει οτι οι παλαιές (δηλαδή οι υφιστάμενες) μετοχές των τραπεζών περίπου 956 εκατ. της Εθνικής, 552 εκατ. της Eurobank, 534 εκατ. της Alpha και 1,14 δισ. μετοχές της Πειραιώς θα αποτελούν ένα π

Keywords
Τυχαία Θέματα