ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ΚΑΙ AIDS

07:25 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Τραγικές διαστάσεις έλαβε το AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, το περασμένο έτος. «Γέφυρα» για την είσοδο του ιού στο γενικό πληθυσμό, μπορεί να αποτελούν τα ναρκομανή εκδιδόμενα άτομα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στα ύψη εκτοξεύθηκαν οι οροθετικοί χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυξάνοντας τις

ανησυχίες για πέρασμα του AIDS στο γενικό πληθυσμό, μέσω των χρηστών φορέων του ιού.

Η εξάπλωση του HIV στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας από τις αρχές του 2011, είναι άνευ προηγουμένου και μέχρι το τέλος του έτους άγγιξε το 1500%, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των μολύνσεων στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ήταν εξαιρετικά μικρός, μόλις 10 με 15 ανά έτος.

Η επιδημία, όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται καθώς στο πρώτο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 115 μολύνσεις στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, που μπορεί να σημαίνει πως έως το τέλος του 2012 μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 300, δηλαδή να είμαστε μπροστά σε νέα δραματική αύξηση.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών η επιδημία φαίνεται να σχετίζεται με στελέχη του HIV που από την Ασία.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος εντάσσεται και η συνεχή παρουσία των κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες έχουν εξετάσει και ενημερώσει από το Σεπτέμβριο του 2011 περισσότερα από 24.000 άτομα ειδικών ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Επιπλέον, διανεμήθηκε ελεύθερα μεγάλος αριθμός καθαρών βελονών/συριγγών, ενώ το Υπουργείο Υγείας αναδεικνύει και τη μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία και την αύξηση του αριθμούς τους από 7, που εξυπηρετούσαν περίπου 2 χιλιάδες άτομα, σε 26 που καλύπτουν 2.820 χρήστες.

«Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και ΟΚΑΝΑ, οι χρήστες ουσιών που εκδίδονται μπορεί να αποτελέσουν τη γέφυρα για την είσοδο του HIV στο γενικό πληθυσμό», επισημαίνει το Υπουργείο και αναφέρεται στους ελέγχους σε εκδιδόμενα άτομα, με σκοπό τη παροχή θεραπείας στα άτομα αυτά και στην ενθάρρυνση για έλεγχο των πολιτών που είχαν απροφύλακτη επαφή

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του προβλήματος θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 28 και 29 Μαΐου για επιτόπια αξιολόγηση του κινδύνου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα