Κρίσιμη συνεδρίαση της Eurobank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Για τις 09.00 είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank όπου θα εξεταστεί το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βαρύ κλίμα καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έβαλε «πάγο» στα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας να προχωρήσει

σε αύξηση κεφαλαίου μόνο με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας είχε αποφασίσει να εισηγηθεί στο ΔΣ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 3 δισ. ευρώ, μόνο με τη συμμετοχή ιδιωτών κάνοντας χρήση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΤΧΣ υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του ποσοστού συμμετοχή του Ταμείου στην Eurobank κάτι που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Όπως εκτιμάται μια αύξηση κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ θα οδηγούσε στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του στην τράπεζα από 95% σήμερα στο 30% μετά την αύξηση κεφαλαίου. Έτσι το απόγευμα της Τετάρτης η διοίκηση του ΤΧΣ διαμήνυσε στη διοίκηση της Eurobank να μην προχωρήσει στη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης και να περιμένει την κατάθεση του νέου νόμου από το Υπουργείο Οικονομικών κάτι που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Έτσι αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Το τελικό σχέδιο των αρχών προβλέπει μια μεικτή αύξηση κεφαλαίου όπου ποσό 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ενώ ποσό 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ ώστε να περιορίσει την μείωση της συμμετοχής του, διατηρώντας ποσοστό κοντά στο 50%. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση που ο νόμος δεν περάσει από τη βουλή ή αν η κυβέρνηση καθυστερήσει την ψήφισή του ώστε να καμφθούν οι σχετικές αντιδράσεις βουλευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα