ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΓΙΑ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ» Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Παράθυρο αντικατάστασης μέτρων του μνημονίου με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, δυνατότητα επιμήκυνσης στην υλοποίηση των στόχων και διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα αλλά και πολιτική πρόθεση να διωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, περιλαμβάνει η επίσημη θέση της Κομισιόν για τη χώρα μας.

Απαντώντας σε μια σειρά γραπτών ερωτημάτων του Βήματος, η ελληνική

αντιπροσωπεία της Κομισιόν, αφήνει μια μικρή χαραμάδα για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Στην ουσία βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, θα μπορέσει να ζητήσει αντικατάσταση επιμέρους μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα θέσει νέα, ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα απειληθεί το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στη χώρα μας, κάνει λόγο και για «ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου» η οποία ωστόσο θα απαιτήσει επιπλέον βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, που είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλο λαό, και επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση» σημειώνεται στο κείμενο των απαντήσεων, οι οποίες απηχούν την επίσημη θέση των Βρυξελλών.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου, η απάντηση είναι: «εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να απορρίψει το μνημόνιο, η οικονομία της, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατέρρεε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και η απότομη προσαρμογή που θα επακολουθούσε θα δυσχέραινε την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ούτε η νομική δυνατότητα, αλλά ούτε και η πρόθεση να εκδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιοδήποτε κράτος μέλος από την ευρωζώνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα