ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

08:50 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά περικοπές στις δημοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εφαρμογή δημοτικής ενημερότητας, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και διαχείρισης απορριμμάτων.

Με τη φράση «ή θα περικόψουμε τις δαπάνες της αυτοδιοίκησης ή θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή νέων μέτρων» στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στο παρασκήνιο και στις συσκέψεις που γίνονται. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική

συνεργασία Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα τα οποία αφορούν στη συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και της ομάδας Φούχτελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους προκειμένου να γίνει δυναμική είσοδος του ιδιωτικού τομέα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα μελετά τρόπους προκειμένου να περιορίσει αλόγιστες δαπάνες των δήμων. Προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται να βάλει μαχαίρι στις δαπάνες των δωρεάν πολιτιστικών εκδηλώσεων και να τις εντάξει στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας. Επίσης μελετάται η δυνατότητα θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής έκδοσης δημοτικής φορολογικής ενημερότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν ένας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να εκδώσει άδεια για νυχτερινό κέντρο ή να λάβει άδεια τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει φορολογική δημοτική ενημερότητα. Επίσης σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και των βρεφονηπιακών σταθμών το υπουργείο διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο εταιρείες κοινωνική ευθύνης.

Εν τω μεταξύ σε επίπεδο ελληνογερμανικής συνεργασίας έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο ανταλλαγής εμπειριών και υπηρεσιών, ενώ εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τους Γερμανούς επιχειρηματίες και ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν. Όπως έγινε γνωστό κατά τη επίσκεψη του Φούχτελ στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε ως εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των ΟΤΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών και η ομάδα Φούχτελ συμφωνήθηκε να εστιαστεί το ενδιαφέρον η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους παρακάτω τομείς:

• σύγχρονες μέθοδοι εξορθολογισμού των ΟΤΑ

• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

• Περιβάλλον και η Διαχείριση Απορριμμάτων

• χρήση Νέων Τεχνολογιών στη Διοίκηση

• ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

• προώθηση συνεργειών μεταξύ Δήμων και επιχειρήσεων καθώς και η προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και Περιφερειών.

• μόχλευση και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας

• σύγχρονες μέθοδοι ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων των Δήμων, με στόχο τον αποτελεσματικό πόλεμο ενάντια στη φτώχεια κ.α.

Όπως δήλωσαν οι δύο πλευρές κοινή επιδίωξη είναι η ανάπτυξη μιας Στρατηγικής Συνεργασίας που στοχεύει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην αμοιβαία στήριξη

Keywords
Τυχαία Θέματα