ΤΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

«Τρέχουν» και (τα λεφτά) δεν φτάνουν: Έναν προς ένα ψάχνουν τους κωδικούς σε 9 υπουργεία για να κατασταλάξουν στα ισοδύναμα μέτρα 220 εκατ. ευρώ από μειώσεις δαπανών προκειμένου να διασωθούν τα ειδικά μισθολόγια, αλλά ο λογαριασμός βγαίνει –  δεν βγαίνει.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μάλιστα, ενώ είχε καταρτιστεί σχετική λίστα με ισοδύναμα, μια δεύτερη ματιά έδειξε ότι αρκετά από τα μέτρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν τα τεστ της τρόικα.

Είναι

ενδεικτικό ότι σε ευρύτατη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και 40 διευθυντές υπουργείων η εντολή ήταν ξεκάθαρη: «Καταλήξτε από πού θα κόψετε το επιπλέον 10% έως 20% των λειτουργικών σας δαπανών, διαφορετικά θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών».

Η Κυβέρνηση είναι εμφανές ότι έχει δώσει μεγάλο βάρος στο να αποτρέψει μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, όμως όλα τελούν υπό την αίρεση της τρόικα: Ενδεικτικό είναι πως για παράδειγμα στο υπουργείο Άμυνας ως ισοδύναμο έχουν προκριθεί μεταθέσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν είναι όμως πολύ βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας εφόσον δεν πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα..Εάν η τρόικα δεν αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων, τότε η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ζητήσει τη «διάσωση» τουλάχιστον των ένστολων υπαλλήλων.

Παράλληλα, διεξάγεται και ένας αγώνας δρόμου με τερματισμό την 24η Ιουλίου, οπότε και η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα: Θα πρέπει να της παρουσιαστεί και ο κατάλογος με τα προτεινόμενα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ έως το 2014.

Δευτέρα και Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα δει σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο για αυτό τον λόγο. Κατόπιν, την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας θα υποβάλλει στους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης την λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα, ώστε μέχρι την άφιξη των δανειστών μας να λάβει συγκεκριμένη μορφή.

Στη σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους διευθυντές αναζητήθηκαν και μέτρα για την συγκεκριμένη λίστα των 11,5 δισ.: Δεν προέκυψε όμως επίσημο πόρισμα, ενώ έγινε και ενημέρωση για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με αντικείμενο τον εντοπισμό δαπανών που μπορούν να περικοπούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα