Διπλωματικός μαραθώνιος για εκεχειρία στη Γάζα

Η πηγή αυτή, που μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία της, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Νέα έκκληση

Νωρίτερα νέα έκκληση για επταήμερη διακοπή των εχθροπραξιών απηύθυναν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Πριν την εξέλιξη αυτή η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι, το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για εκεχειρία.

Ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προτού να συμφωνήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Σύνοδος για την εκεχειρία

Η Γαλλία θα φιλοξενήσει το Σάββατο μια διεθνή σύνοδο με στόχο να επιτευχθεί μια εκεχειρία το «συντομότερο δυνατόν», όπως ανακοίνωσε απόψε μια διπλωματική πηγή.

Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα