Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι, η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί.

Δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως ένας αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις προτού να συμφωνήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που συνεχίζονται, για 18η ημέρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός

στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της στην πρόταση για εκεχειρία.

Τουλάχιστον 815 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Νέα πρόταση για εκεχειρία

Νέα έκκληση για επταήμερη διακοπή των εχθροπραξιών απηύθυναν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα