ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο των διυλιστηρίων κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από ένα δισ. δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας «The Wall Street Journal», που επικαλείται σχετική έκθεση του ΔΝΤ.

Πέρα από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η αμερικάνικη εφημερίδα επικαλείται μη δημοσιευμένη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία «η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και η ελλιπής εφαρμογή της νομοθεσίας επιτρέπει σε μεγάλους παίκτες στην αγορά του

φυσικού αερίου, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης να πλήττουν την ελληνική οικονομία».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει στηθεί μια ολόκληρη αλυσίδα «εμποδίων», που αποτρέπει τους ανεξάρτητους πρατηριούχους να αγοράζουν καύσιμα από το εξωτερικό. Προσθέτει δε ότι όλοι οι εισαγωγείς πρέπει να έχουν εγκαταστάσεις, για να αποθηκεύσουν καύσιμο για εξήντα μέρες από την απογραφή, πράγμα που αδυνατούν να το κάνουν οι μικρότεροι επιχειρηματίες του κλάδου. Έτσι, το καύσιμο μπορεί να μεταφερθεί με βυτιοφόρα, αν και τα πρατήρια καυσίμων δεν μπορούν να διαθέτουν μεγάλα βυτιοφόρα. «Αυτή η πρακτική καθιστά αδύνατον σε ανεξάρτητους πρατηριούχους να μεταφέρουν καύσιμα εντός της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ.

Αν και το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο αυτού του κειμένου, επιβεβαίωσε, όμως, την αυθεντικότητά του.

«Η ελληνική αγορά είναι συγκεντρωμένη και ελέγχεται από δυο διυλιστήρια», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ και προσθέτει ότι οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα θα μπορούσαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό περισσότερο του 1%. Υπογραμμίζει ότι η τιμή του καυσίμου είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη και στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του είναι διπλάσια από τον μέσο ότι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση φωτογραφίζει και τα δυο μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ελλάδας, που όπως υπογραμμίζει ελέγχονται από τους δυο Έλληνες μεγιστάνες και αναπτύσσουν πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς και δεν εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Motor Oil και στα Ελληνικά Πετρέλαια. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κάνει σχετική διερεύνηση το 2006. Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν δυο αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με τις οποίες η Motor Oil και στα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν το 70% της αγορά και το 60% των πρατηρίων και πλήττουν τους πρατηριούχους με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα