Το διήμερο των... διαφωνιών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη χθεσινή παρέμβαση και της πρώην συνιστώσας ΚΟΕ εκ μέρους του Ρούντι Ρινάλντι και της Ελένης Σωτηρίου, πλέον... περισσεύουν τα κείμενα συμβολής και απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ: εκτός από την εισήγηση των «προεδρικών», με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί άνοιγμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις -εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

που συγκυβερνούν- τα εσωκομματικά ύδατα τάραξε των κείμενο των «53 προεδρικών» (ομάδα Τσακαλώτου), οι οποίοι ασκούν σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τις επιλογές της κατά την προεκλογική περίοδο.

Το δικό της κείμενο, που αποκλείει συμμαχίες με δυνάμεις στα... δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ σε αυτή τη συνεδρίαση της Κ.Ε. εμφανίζεται για πρώτη φορά και η διασπασμένη Σοσιαλιστική Τάση: ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας έχουν καταθέσει το δικό τους κείμενο με το βλέμμα στραμμένο στις συνεργασίες με την Κεντροαριστερά, ενώ οι υπόλοιποι «ΠΑΣΟΚογενείς» (Κουρουμπλής, Τσουκαλάς, Μιχελογιαννάκης, Κοτσακάς κ.α.) μετέχουν στις εργασίες του οργάνου με άλλο κείμενο, όπου υπερτονίζουν την ανάγκη να εμπλουτιστεί ο «πατριωτικός» λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και τάσσονται υπέρ του ανοίγματος του κόμματος με το ΚΚΕ (κάτι που ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε, στο δικό του κείμενο, ως «γραφικό»).

Προέχει η προεδρική εκλογή

Σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να συνθέσει όλες τις απόψεις, να θέσει ως στόχο τη δημιουργία μίας «πλατιάς, πατριωτικής, δημοκρατικής, ριζοσπαστικής παράταξης» και θα επισημάνει σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που προέχει για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να εμποδίσει την κυβέρνηση να περάσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Εξάλλου, στην κατεύθυνση αυτή είχε κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου είχε επισημάνει την ανάγκη να μην πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ «το πάθημα της ΕΔΑ» και να στραφεί προς το Κέντρο. Επίσης, είχε επισημάνει στα στελέχη του πως οι συμμαχίες του κόμματος και τα ανοίγματά του πρέπει να υπηρετούν τον στόχο να μην βρει η κυβέρνηση «πρόθυμα» κόμματα και βουλευτές και να μην συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια.

Σε κάθε περίπτωση, στην συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα και θα κρατήσει ως αύριο, αναμένεται να υπάρξουν έντονες διαφωνίες και η εσωστρέφεια, κατά πάσα πρόβλεψη, θα περισσέψει. Εξάλλου, από τη στάση που θα τηρήσουν οι 53 προεδρικοί θα κριθεί και το κατά πόσον θα παραμένει αρραγής η πλειοψηφία που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ή εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέους συμμάχους στο εσωτερικό του κόμματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα