Να είναι απλά εγωισμός;

Παίζουν με τα νεύρα μας; Σίγουρα. Για ποιο λόγο όμως; Δεν μπορούν να κατανοήσουν οι πιστωτές ότι η Ελλάδα έκανε και περισσότερα από όσα της ζητήθηκαν; Ίσως όχι, δεδομένου ότι δεν έχουν και το μεσογειακό ταπεραμέντο και διακατέχονται από την ψυχρή Βορειοευρωπαϊκή λογική των αριθμών. Ναι, αλλά δεν το βλέπουν ότι εάν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο… η ίδια συνταγή, δεν θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους πίσω; Μήπως τελικά απλά θέλουν να κρατούν δεμένη την χώρα στο άρμα τους, ακόμη και αν δεν τους επιστραφούν τα δανεικά; Εύλογα ερωτήματα,

αλλά ενίοτε οι απαντήσεις να μην χρειάζεται να είναι τόσο… περίπλοκες. Και ίσως αφορούν μια πρακτική του τύπου «καρότο και μαστίγιο».

Η ώρα που επιλέχθηκε να δημοσιευτεί η ανακοίνωση από ΔΝΤ και Κομισιόν, περί μη επιστροφής των ελεγκτών πριν από τον Ιανουάριο, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πιθανόν οι δανειστές επέλεξαν την ώρα που η Βουλή ψήφιζε τον προϋπολογισμό, να δείξει τη δυσαρέσκεια της στη μονομερή κατάθεση προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της.

Υπήρχαν πληροφορίες που έλεγαν πως η Κομισιόν, από τις 3 Νοεμβρίου είχε στείλει μέσω κοινοτικών παραγόντων μήνυμα στην Ελλάδα, με σαφές περιεχόμενο «Η υπογραφή του Ευρωπαϊκού σύμφωνου Euro Plus, παραχωρεί τον έλεγχο και την έγκριση των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου αν προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από την Κομισιόν δεν μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση».

Η κυβέρνηση όμως επέλεξε να καταθέσει μονομερώς τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να περιέχει μέσα τα νέα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, ώστε να ικανοποιήσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που απειλούσαν ακόμα και με καταψήφιση του.

Πάνω κάτω την ίδια περίοδο το ΔΝΤ μέσω e-mail γνωστοποιούσε ότι δεν πάμε καλά με τις δεσμεύσεις μας. Μήπως λοιπόν το ότι κάποια πράγματα δεν έχουν γίνει όπως συμφωνήθηκαν και επιπλέον η Κυβέρνηση προχωρά μονομερώς.. τους έχει «τσιγκλίσει» λίγο παραπάνω τον εγωισμό. Μόνον που αυτά δεν χωράνε σε μια τέτοιου τύπου διαπραγμάτευση που γίνεται στην πλάτη ενός ολόκληρου λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα