ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ «ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ» Ο Π.ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

11:00 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Η Γερμανικής έμπνευσης συνταγή «λύτρωσης μέσω βασανιστηρίων», εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει στην καταστροφή της Ευρωζώνης. Την άποψή του αυτή, επαναλαμβάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν.

Με άρθρο του στους New York Times, ο Πωλ Κρούγκμαν εκτιμά ότι η καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών και ζητά αλλαγή πολιτικής εδώ και τώρα. Όπως τονίζει, η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής λιτότητας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει οδηγήσει πουθενά ούτε έχει δείξει την παραμικρή επιτυχία. Αντίθετα, επισημαίνει, ακόμα και οι χώρες που βγήκαν από την ύφεση, παραμένουν «πολύ πιο φτωχές από όσο ήταν πριν από την κρίση».

Μάλιστα, ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι «ανεύθυνες κυβερνήσεις του Νότου» όπως υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η λιτότητα. Κι αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία είχε χαμηλό χρέος και πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό της, αλλά βυθίστηκε στην κρίση λόγω της φούσκας των ακινήτων «στην οποία συνέβαλαν τράπεζες από όλη την Ευρώπη».

Ο Πολ Κρούγκμαν προτείνει «μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ» και την αποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας ενός υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού. Όπως γράφει, αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα με μιας, καθώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ανεργία για πολλά χρόνια αλλά «τουλάχιστον θα υπάρχει ένας ορατός δρόμος για την ανάκαμψη».

Keywords
Τυχαία Θέματα