Τιμκάτ ή αλλιώς Θεοφάνια για τους Αιθίοπες

Ακoλουθώντας το Παλαιό ημερολόγιο οι ορθόδοξοι Αιθίοπες γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου τα δικά τους Θεοφάνια με την δική τους ξεχωριστή παράδοση.

Στο προαύλιο της Μαριάμ Κιντάνε Μρέχτ συγκεντρώθηκαν λοιπόν μελαμψές γυναίκες και άντρες ντυμένοι με τα καλά τους ρούχα για να ψάλουν στη διάλεκτό τους ,τα «γκιζ», όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

« Τα λόγια του παπά αντιστοιχούν στα ίδια λόγια και στην ελληνική γλώσσα» τονίζουν οι πιστοί.

«Είμαστε

από ξένη χώρα εμείς και είμαστε πολύ δεμένοι με την πίστη» λέει η Μάγδα που βρίσκεται ανάμεσα στους πιστούς που παρακολουθούν με δέος την 9ωρη λειτουργία των Θεοφανίων. Το ρυθμό στο τελετουργικό δίνει ο ήχος των «καμπέρο» των δυο μεγάλων τυμπάνων δηλαδή που προπορεύονται του χορού των γυναικών. Σημαντικό κομμάτι για την ολοκλήρωση της γιορτής είναι και το μοίρασμα της «ιντζέρα» μιας όξινης πίτας που αποτελεί το εθνικό τους φαγητό. Ταΐζοντας ο ένας τον άλλον μέσα από μια κυκλική γαβάθα τηρούν το έθιμο της ημέρας.

Σε μια ευκαιρία να περιγράψουν την καθημερινότητα τους οι Αιθίοπες πιστοί αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις δουλειές τους. «Βγάζω 600 ευρώ το μήνα και πληρώνω ΙΚΑ 150. Αργούμε όμως να τα πάρουνε και μόλις τα πάρουμε τα δίνουμε.» Ανοίγοντας το κεφάλαιο «Χρυσή Αυγή» κανείς δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Πάει στην Πατησίων και χτυπάει κόσμο». Λύση σε αυτό το πρόβλημα όπως λένε είναι το να αποφεύγουν να βγαίνουν στο κέντρο. Η μάζωξη στα σπίτια για να πιουν «τατς», μια ποικιλία κρασιού από την Αιθιοπία, είναι ένα είδος διασκέδασης που έχουν.

«Οι άνθρωποι που μένουν εδώ όλο και φεύγουν. Αν βλέπεις σήμερα εδώ 400,τον άλλο μήνα μπορείς να δεις 150» λέει ο «ντοκτόρ Αγιέλε» ή αλλιώς ο κ. Άγγελος αποδεικνύοντας έτσι ότι η κρίση επηρεάζει κάθε μέρα τις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα