Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις Τράπεζες

Πανέτοιμη είναι η κυβέρνηση για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τις τράπεζες αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις άξονες:

– Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών

που ήδη έχουν λάβει κρατική βοήθεια. Ουσιαστικά θα αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στις οποίες το κράτος, μέσω του ΤΧΣ, ελέγχει ποσοστά που κυμαίνονται από 80% έως 95% και θα περιγράφει τις διαδικασίες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αντλήσουν εκ νέου κεφάλαια είτε από την αγορά είτε από το ΤΧΣ.

– Την υποχρεωτική μετατροπή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε κοινές μετοχές αν μια τράπεζα προσφύγει εκ νέου σε κρατική υποστήριξη. Στην πράξη πρόκειται για δευτερεύων θέμα για τις τράπεζες καθώς οι περισσότερες ήδη έχουν προχωρήσει στην πρόωρη εξαγορά των σχετικών ομολογιακών εκδόσεων. Ωστόσο πρόκειται για ευρωπαϊκή νομοθεσία που έπρεπε να ενσωματωθεί στην εθνική. Επιπλέον προβλέπεται η επιβολή πλαφόν στις ανώτατες αμοιβές των διοικήσεων και των στελεχών των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη αμοιβή δεν μπορεί να ξεπερνά το 10πλάσιου του μέσου μισθού της τράπεζας ή το 15πλάσιο του μέσου μισθού της χώρας. Το πλαφόν στις αμοιβές θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις τραπεζών που θα προσφύγουν εκ νέου σε κρατική βοήθεια.

– Επαναγοράς των warrants των τραπεζών. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν συμφωνεί στο θέμα των warrants ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλει δημόσιες προτάσεις για την εξαγορά των warrants που έχουν εκδώσει οι τράπεζες. Στόχος του ΤΧΣ είναι μέσω της επαναγοράς των warrants να αποδεσμεύσει τις τραπεζικές μετοχές που συνδέονται με αυτά και εν συνεχεία να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών αυτών σε ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιταχυνθεί η επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα