Τι περιμένουν για την Ελλάδα οι Έλληνες της Γερμανίας

Του Βασίλη Χατζηβάσιου

Στη Γερμανία, ως γνωστόν, ζουν εδώ και δεκαετίες χιλιάδες Έλληνες που λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους είδαν το προφίλ που οικοδόμησαν όλα αυτά τα χρόνια, ως επιτυχημένο παράδειγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης, να στραπατσάρεται και περιμένουν πως και πως την ώρα και τη στιγμή που η κατάσταση στην Ελλάδα θα αρχίσει να βελτιώνεται για να αλλάξει και η εικόνα της στο εξωτερικό. Γνωρίζοντας λοιπόν εκ των έσω τα πολιτικά δρώμενα στη Γερμανία τι περιμένουν αυτοί από τα εκλογικά

αποτελέσματα της 22ας Σεπτεμβρίου και πως εκτιμούν τη στάση της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια έναντι της Ελλάδας.

Το MATRIX 24 φιλοξενεί σήμερα απόψεις/σκέψεις Ελλήνων από την περιοχή της Φραγκφούρτης και αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ψυχραιμία και νηφαλιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Μαζί τους μίλησε ο δημοσιογράφος-επικοινωνιολόγος Βασίλης Χατζηβάσιος.

Βοήθεια δεν είναι μόνο το κεφάλαιο!

Ο Σάκης Πορίχης, κοινωνιολόγος, τέως κοινωνικός λειτουργός που από τότε που συνταξιοδοτήθηκε ζει μεταξύ Αθήνας και Όφενμπαχ, στο ερώτημα αν οι Έλληνες περιμένουν από τα εκλογικά αποτελέσματα μια θετική επίδραση για την Ελλάδα απαντά: «Φυσικά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που πιστεύουν αυτό, δεν είναι όλοι. Αλλά αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί πραγματικά να συμβεί κάτι θετικό για την Ελλάδα, όταν είναι ορισμένα πρόσωπα επάνω, αγνοούν ότι η πολιτική δεν φτιάχνεται από αυτά τα πρόσωπα, αλλά από συνεργεία πολιτικά που βρίσκονται πίσω τους και εκείνοι απλώς βγάζουν αυτά τα πράγματα προς τα έξω.

Αν λοιπόν συνάδει αυτή η πολιτική με τα συμφέροντα της Γερμανίας, με τα συμφέροντα της Ελλάδας, φυσικά θα το κάνουν, αλλά ποτέ ενάντια στα συμφέροντα της Γερμανίας. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε. Αν δηλ. οι Γερμανοί θα δώσουν στην Ελλάδα ελεύθερο χέρι προσφέροντας βοήθεια ή θα την αναγκάσουν να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί την Ελλάδα αλλά προπάντων τη Γερμανία».

Μ24: Η ελληνική κρίση απασχόλησε και την προεκλογική εκστρατεία των γερμανικών κομμάτων, πάντως λιγότερο απ’ ό,τι στην πρώτη φάση εκδήλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους, όταν το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Μπορεί να περιμένει κανείς ωστόσο σήμερα κάποια ουσιαστική βοήθεια από τη Γερμανία;

Σάκης Πορίχης: «Νομίζω ότι η βοήθεια ήδη προσφέρεται. Είναι αυτοί οι εμπειρογνώμονες που έχουν κατέβει κάτω. Π.χ. η Task Force και όλοι αυτοί που βοηθάνε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου, αυτή είναι μια ουσιαστική βοήθεια. Βοήθεια δεν είναι μόνο το κεφάλαιο. Γιατί μπορεί να δώσουν κεφάλαια και να κατασπαταληθούν σε έναν μηχανισμό που είναι αντιπαραγωγικός, ο οποίος δεν ξέρει να φτιάχνει έργα. Καλύτερη βοήθεια που δίνουν είναι με ανθρώπους που είναι ειδικοί και οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν για να φτιάξουμε αποδοτικά λειτουργούντα κρατικό μηχανισμό».

Το «τελευταίο χαρτί» είναι στα χέρια των Ελλήνων

Ο Βασίλης Σκαλίδης είναι φιλόλογος, μεταφραστής και διατηρεί εδώ και δεκαετίες μεταφραστικό γραφείο στη Φραγκφούρτη, εδώ όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομίας της Ευρωζώνης μια και εδώ βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επίσης ανήκει στους προσεκτικούς παρατηρητές των εξελίξεων στις γερμανοελληνικές σχέσεις και λέει: «Σε περίπτωση που επικρατήσει πάλι η Μέρκελ πιστεύω ότι θα συνεχίσει την πολιτική αυτή, δηλ. της πίεσης στις χώρες του Νότου να συνεχίσουν να ζουν πιο οικονομικά, όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, μείωση των κρατικών υπαλλήλων κλπ. κλπ. Ενδέχεται βέβαια κάποια στιγμή να γίνουν πιο ελαστικές πλέον οι γερμανικές θέσεις και να περάσουν επενδυτικά κεφάλαια στις χώρες του Νότου και συγκεκριμένα στη δική μας χώρα, την Ελλάδα.

Σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής και νίκης των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερη ελαστικότητα. Αλλά πάντα οι Γερμανοί θα έχουν ως πρώτιστο το δικό τους συμφέρον, χωρίς όμως να παραβλέπουμε ότι το «τελευταίο χαρτί» το έχουμε εμείς και πρέπει να το παίξουμε εμείς, οι Έλληνες. Και πως θα το παίξουμε; Κάνοντας τις προσπάθειές μας, οργανώνοντας ένα κράτος που δεν υπήρχε όλες αυτές τις δεκαετίες και δίνοντας το καλό παράδειγμα ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και μαζί με την εμπιστοσύνη τα επενδυτικά κεφάλαια που θα οδηγήσουν τη χώρα πλέον έξω από αυτό το αδιέξοδο».

Οι επενδύσεις να φτάσουν στα χαμηλά στρώματα

Ο Τέο Λαμπριανίδης είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται σε γερμανικό σχολείο στη Φραγκφούρτη, ο ίδιος δεν πιστεύει σε άμεση αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης αν οι Έλληνες δεν φροντίσουν να πάρουν οι ίδιοι την υπευθυνότητα στα χέρια τους και βέβαια αν δεν υπάρξουν επενδυτικά προγράμματα: «Αν δεν γίνουν επενδύσεις που να φτάσουν στα χαμηλά στρώματα τότε θα έχουμε αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλ. οι τράπεζες θα δανείζουν, οι δικές μας τράπεζες θα πληρώνουν τα επιτόκια και το χρέος θα αυξάνει, θα γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν κάποια πρότζεκτ που θα δει ο κόσμος. Το κράτος πρέπει επίσης να οργανωθεί από τη μεριά του, να γίνουν σεμινάρια στον κόσμο είτε είναι αγρότες είτε μικροί επαγγελματίες, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητοι και να υπάρξει μια θετική εξέλιξη από κάτω προς τα πάνω.

Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, αλλά η Γερμανία δεν αποφασίζει από μόνη της γι αυτό το συγκεκριμένο θέμα, αποφασίζει η Τρόικα. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, δεν γίνεται από σήμερα στο αύριο, θα πάει 10 ως 15 χρόνια, δεν ξέρουμε πόσα…!».

Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να γίνει καλύτερο κράτος ευνομίας

Ο Γιάννης Παπασάββας είναι οικονομολόγος, στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας στη Φραγκφούρτη, για τις προσδοκίες του από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών λέει: «Αν το καλοσκεφτείς, αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι, πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα, γιατί με τους Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα θα γίνουν πιο σκληρά για τους Ελλαδίτες. Γιατί; Την Κυριακή θα έχουμε είτε συνέχιση του Μαυροκίτρινου Συνασπισμού (CDU και FDP) είτε μια συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Δεν βλέπω καμιά δυνατότητα νίκης ενός συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Αν το SPD μπει στην κυβέρνηση σίγουρα ο ψηφοφόρος του θα θέλει λιγότερο απ΄ ό,τι ο δεξιός ψηφοφόρος να φεύγουν λεφτά προς το Νότο. Έτσι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν θα μπορεί να πείσει, αν εκλεγεί, ότι δενμπορεί να αυξήσει τις συντάξεις ή να πραγματοποιήσει τη μία ή την άλλη προεκλογική υπόσχεση, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορεί να στείλει κι άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει το status quo. Πιο εύκολα μπορεί να το πουλήσει ο δεξιός στον ψηφοφόρο του ότι θα στείλει λεφτά -όσο και παράλογο ν’ ακούγεται αυτό- προς την Ελλάδα, παρά ο αριστερός».

Μ24: Είτε έτσι είτε αλλιώς δεν προβλέπονται δραματικές αλλαγές, μια και στη Γερμανία ισχύει μια κουλτούρα πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των μεγάλων πολιτικών κομμάτων,ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έτσι δεν είναι;

Γιάννης Παπασάββας: «Αυτό είναι γεγονός και θα απογοητεύσει τους Έλληνες, γιατί ιδιαίτερα ο Ελλαδίτης πιστεύει ότι για όλα τα στραβά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα φταίει η Μέρκελ και πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν αν αλλάξει η κατάσταση. Πολλοί Ελλαδίτες πιστεύουν ότι αν βγει ο Στάινμπρυκ θα τους χαρίσουν τα μισά χρέη, ή να το πούμε αλλιώς, αν δεν μπορεί να κυβερνήσει η Μέρκελ μόνητης τα πράγματα θα καλυτερέψουν για τηνΕλλάδα. Εγώ δεν το βλέπω αυτό. Η ελπίδα ότι με την οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης θα καλυτερεύσουν οι χρηματοοικονομικοί όροι προς την Ελλάδα, πιστεύω ότι θα απογοητευτούν πάρα πολλοί κάτω.

Αυτό που θα γίνει, ανεξαρτήτως με το ποιος θα βγει, είναι ότι θα υπάρξουν κάποιεςελαφρύνσειςγια τους όρους των δανείων. Γι’ αυτό, μπορεί ο Σόιμπλε και λέει ότι δεν θα χαρίσουμε χρέη στηνΕλλάδα, αλλά χρηματοοικονομικά μπορείς να χαρίσεις χρέη στην Ελλάδα χωρίς να χαρίσεις χρέη. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, αυτό γίνεται!».

Μ24: Δηλαδή μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής!

Γιάννης Παπασάββας: «Μπράβο! Ή να μειώσειςτο επιτόκιο, από 3% να το πας στο 0,5%. Βασικά το ίδιο κάνεις, αλλά ο Γερμανός ψηφοφόρος θα πει εντάξει, αντί να πάρω 3% θα πάρω 0,5%. Θα χάσω από αυτό που θα πάρω, δεν θα χάσω από αυτά που τους δάνεισα. Έτσι θα το περάσουν αυτό και οι δύο, ανεξαρτήτως ποιος θα βγει. Δηλαδή αυτό θα είναι το κούρεμα που θα υπάρξει».

Μ24: Δηλαδή το χρέος θα επιβαρύνει έτσι μόνο τους Έλληνες και όχι τους ξένους.

Γιάννης Παπασάββας: «Και ο Έλληνας θα επωφεληθεί γιατί αντί να πληρώνει κάθε χρόνο 3% τόκους, αν πάει π.χ. στο 1%, αντί να πληρώνει για τα 300 δισεκατομμύρια χρέους 9 δισεκατομμύρια τόκους, θα πληρώνει μόνον 3 δισεκατομμύρια. Δηλαδή τα εννέα γίνονται τρία και έτσι εξοικονομά 6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όμως για τον Γερμανό ή τον Δυτικοευρωπαίο πολίτη αυτό δεν είναι κούρεμα και έτσι όλοι μπορούν να κρατήσουν τις θέσεις τους, λέγοντας: σας είπαμε πως δεν θα γίνει κούρεμα και δεν έγινε. Επίσης το SPD μπορεί να πει μετά: ναι, αλλά εμείς κατεβάσαμε τα πρόσθετα έξοδα για τους Έλληνες και βοηθήσαμε κατά κάποιον τρόπο. Αλλά ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση και θα σωθεί η Ελλάδα, μετο που θα ειπωθεί ότι με το κούρεμα από τα 300 θα πάμε στα 150 δισεκατομμύρια, που ουσιαστικά αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι Ελλαδίτες, δεν το βλέπω. Ωστόσο πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό αλλά το ότι δεν είναι κράτος ευνομίας ή να το διατυπώσω πιο ήπια: έχει πολλές δυνατότητες να γίνει ένα καλύτερο κράτος ευνομίας».

Keywords
ελλαδα, matrix, αθηνα, δηλ, αναδιαρθρωση, τραπεζες, μερκελ, χρεος, συγκεκριμένο, τροικα, cdu, fdp, spd, status, σόιμπλε, κουρεμα, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, χωρες, γερμανια, εδρα, θεμα, μεταφραστης, προγραμμα, ωρα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δηλ, δυνατοτητα, δικη, δρωμενα, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπωθει, εκστρατεια, ελπιδα, εργα, εξελιξη, εξοδα, επενδυσεις, ιδια, ιδιο, ισχυει, θετικο, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κρατικο, λεφτα, μειωση, μπορεις, νηφαλιοτητα, παντα, ουσιαστικα, παμε, προγραμματα, σεμιναρια, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμβαινει τωρα, σόιμπλε, σχολειο, τεο, τεως, τρια, φυσικα, φταιει, χερι, χρονος, ψυχραιμια, ανηκει, ειπαμε, εννεα, γερμανο, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, κυριακη, matrix, spd, status, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα