Τι περιλαμβάνει το ακραίο σενάριο της Blackrock

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95% ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του

ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ. Η BlackRock θα συνεκτιμήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου (που είναι αυτές του ΔΝΤ) με αυτές του δυσμενούς σεναρίου και από τον συνδυασμό των δυο θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι η νέα άσκηση γίνεται με βάση κοινή μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη ενώ την επιμέλεια έχει η EBA. Το δυσμενές σενάριο της BlackRock θα εξεταστεί και από την τρόικα η συγκατάθεση της οποίας είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της άσκησης.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών ακόμα το παραπάνω δυσμενές σενάριο μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να χρειαστεί τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις να προσφύγουν στη βοήθεια του δημόσιου τομέα, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Όπως εκτιμούν τα όποια πρόσθετα κεφάλαια προκύψουν λόγω του stress test θα αναπληρωθούν από κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από την λειτουργική κερδοφορία, τις συνέργειες που δημιουργούν οι δεκάδες συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά και τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο τονίζεται ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ή οι εκτιμήσεις της BlackRock δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιβεβαιωθούν. Αν η βελτίωση του κλίματος ανατραπεί, είτε για πολιτικούς είτε για άλλους λόγους, η οικονομία θα μπορούσε να βυθιστεί προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock στην προηγούμενη άσκηση προέβλεπε για το 2012 μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% ωστόσο η χρονία έκλεισε με πτώση άνω του 6% λόγω της μεγάλης αβεβαιότητα.

Για τις τρεις συστημικές τράπεζες που πέτυχαν την ανακεφαλαιοποίησή τους με την συμμετοχή ιδιωτών -δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς- αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα το να μην καταφύγουν στο ΤΧΣ για την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων με σοβαρές επιπτώσεις στα δικαιώματα αγοράς (warrant’s) από την άσκηση των οποίων θα επανέλθουν οι παραπάνω τράπεζες σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι στελέχη και των τριών παραπάνω τραπεζών έχουν διατυπώσει την βεβαιότητά τους ότι δεν θα απαιτηθεί «εξωτερική» βοήθεια για την κάλυψη τυχών κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν στο πλαίσιο της άσκησης.

Σε ότι αφορά την Eurobank, όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μετά την ολοκληρωτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το ΤΧΣ, είναι μικρή, στόχος της διοίκησης είναι να εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας και την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων ώστε να μην ενισχυθεί περαιτέρω η συμμετοχή του ΤΧΣ. Προτεραιότητα της διοίκησης αποτελεί η επιστροφή σε ιδιωτικά χέρια και όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 συναντήσεις με στρατηγικούς επενδυτές και θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την τράπεζα και την Ελλάδα. Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν την ανάγκη για την γρήγορη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια, κάτι που θα μετέδιδε ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την εγχώρια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα