Τί κρύβει η «ψυχρή» υποδοχή της Μέρκελ στον Σαμαρά

11:24 9/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Χάιντς Γιούργκεν Άξτ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ Έσσεν εκτιμά ότι« η κ. Μέρκελ λέει τώρα ότι πρέπει να προσέξουμε και να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι, καθώς μπορεί η Ελλάδα με τις πρόσφατες αποφάσεις να πέρασε τις μεταρρυθμίσεις από τη βουλή,

αλλά το σημαντικό είναι τώρα η εφαρμογή τους. Αυτό πιστεύω ότι ενδέχεται να προκαλεί ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση, η πιθανότητα δηλαδή να αποφασίζονται αλλά να μην υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό λοιπόν ενδεχομένως η Μέρκελ να σκέφθηκε ότι θα πρέπει να υποδεχτεί τον Σαμαρά τηρώντας κάποια απόσταση».

Η Γερμανία βέβαια έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Κατά πόσον αναμένεται να επηρεάσουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ και της κυβέρνησής της έναντι της Ελλάδας;

Στην ερώτηση αυτή, ο κ. Άξτ απαντά: «Η Μέρκελ θέλει φυσικά να αποφύγει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η καγκελάριος της χώρας μοιράζει χρήματα και πως εμβάζει χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να περάσει αυτή η εικόνα και η Μέρκελ το λαμβάνει αυτό υπόψη της και θα παρακολουθεί ακατάπαυστα κάθε βήμα και κάθε δόση. Από την άλλη η Α. Μέρκελ βρίσκεται σε μια σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή επί της αρχής η αντιπολίτευση έχει ελάχιστες αντιρρήσεις όσον αφορά την πορεία που έχει χαράξει η καγκελάριος. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ θα πρέπει επιτέλους να πει ότι η Ελλάδα μας κοστίζει χρήματα. Αλλά ποιος πολιτικός θα βγει και θα πει ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μας κοστίζουν χρήματα; Μέχρι στιγμής διατηρείται και προβάλλεται η ελπίδα ότι παρέχουμε δάνεια και κάποια στιγμή θα επιστραφούν».

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία γερμανική δημοσκόπηση, ενισχύεται η δυναμική νίκης των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ φαίνεται πως οι Φιλελευθέροι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από την επόμενη γερμανική Βουλή. Οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο ρεκόρ του 42% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν πέφτοντας σε απόσταση 17 μονάδων από το στρατόπεδο της καγκελαρίου.

Σε δημοσκόπηση είναι της εταιρείας Forsa και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμού του RTL και του Stern.

Keywords
Τυχαία Θέματα