Το ρήγμα της Ανατολίας «ξύπνησε»

10:55 9/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Η δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στην Αθήνα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε αναστάτωση στη Λήμνο, στη Λέσβο και στον Αϊ-Στράτη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν το μικρό εστιακό βάθος, που υπολογίζεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, και τη μεγάλη διάρκεια του σεισμού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,

ο Εγκέλαδος χτύπησε 16 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Λήμνου. Επτά λεπτά αργότερα ακολούθησε μικρότερη δόνηση, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, ενώ σε χρονικό διάστημα δύο ωρών είχαν καταγραφεί οκτώ μετασεισμοί.

Το ρήγμα που εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι ενεργοποιήθηκε, όπως δηλώνει στην εφημερίδα Έθνος ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είχε προκαλέσει τον σεισμό της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999 με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. «Ο χθεσινός σεισμός δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν γίνει στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη σεισμικότητα και έχει κατά το παρελθόν ζήσει ισχυρότερες δονήσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου αν δεν παρέλθουν τουλάχιστον 24 ώρες από το γεγονός», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ρήγματα παγκοσμίως, με μήκος 1.200 χιλιόμετρα. Πρακτικά ορίζει το βόρειο μέρος της Τουρκίας, από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά, και το 1939 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 7,9 Ρίχτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα