ΤΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η Ευρώπη μετά την Σύνοδο Κορυφής μοιάζει να γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα όμως σε πρώτη φάση θα κληθεί να αποδείξει ότι θέλει να μείνει μέλος αυτής της παρέας. Με την άφιξη της τρόικα θα αρχίσει ένα «πάρε-δώσε» ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές με διάθεση να βάλουν όλοι «νερό στο κρασί τους» με την προϋπόθεση πάντα ότι τηρούνται οι κοινοί κανόνες.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Σύνοδος Κορυφής άνοιξε έναν δρόμο που είναι δύσβατος μεν, προσπελάσιμος δε και οδηγεί στην άκρη του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τις λεγόμενες Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.. Ένα πρώτο βήμα έγινε με την πρόθεση να συσταθεί ενιαία αρχή εποπτείας των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα. Συγκεκριμένες προτάσεις έως τις 20 Οκτωβρίου και αποφάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ουσιαστικά μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών που θα λειτουργεί σε τρεις άξονες:
- Εποπτεία των συστημικά σημαντικών τραπεζών
- Διαχείριση Προβληματικών Τραπεζών και
- εγγύηση καταθέσεων πανευρωπαϊκά

Δεν είναι τυχαία η απόφαση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι οποίες θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίηση τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος των κρατών μελών. Δηλαδή ένα απευθείας «μνημόνιο» ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον Μηχανισμό, δίχως να «φορτώνονται» τα ποσά που θα απαιτούνται οι χώρες στις οποίες εδρεύουν.

Επιπλέον τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Με άλλα λόγια, τα Ταμεία θα έχουν το «ελεύθερο» να αγοράζουν ομόλογα που χάνουν την αξίας τους, αλλά μόνον εκείνων των χωρών που πειθαρχούν στους κανόνες.

Βεβαίως σημαντικότατη ήταν και η απόφαση για τα 120 δισ. ευρώ που προορίζονται για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Από αυτό το τελευταίο «πακέτο» η Ελλάδα, λόγω και της βαθιάς ύφεσης, αλλά και της εκρηκτικής ανεργίας, αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα.

Όμως για να έχουν εφαρμογή και οι υπόλοιπες αποφάσεις στην χώρα μας, αυτό θα γίνει υπό προϋπόθεσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν η απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης εφαρμοζόταν και για την Ελλάδα τότε μέσα σε μια νύχτα θα μπορούσε να «σβηστεί» χρέος σχεδόν 50 δισ. ευρώ: Με απλά μαθηματικά το κρατικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί από 280 δισ. ευρώ σε 230 δισ. ευρώ, εφόσον το κομμάτι του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και δίνεται στις ελληνικές τράπεζες δεν θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος.

Ακόμη, αν οι μηχανισμοί προχωρούσαν σε εκτεταμένες αγορές ελληνικών ομολόγων τα spread θα αποκλιμακώνονταν θεαματικά.

Όμως η Ελλάδα είναι μια «ειδική» περίπτωση: Από την μια το ελληνικό ζήτημα δεν είναι τραπεζικό, αλλά δημοσιονομικό και από την άλλη η Αθήνα εμφανίζεται να μην ακολουθεί τους κανόνες.

Έτσι, η επικείμε

Keywords
Τυχαία Θέματα