Θρίλερ μεταξύ Βουλής, Προεδρικού και δημοψηφίσματος

Συναγερμός κτύπησε χθες το βράδυ, αφού είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ», στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην άρον – άρον υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να καταστήσει χωρίς αντικείμενο τα αιτήματα δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται

ότι βάσει του άρθρου 42 του Συντάγματος μπορεί να ζητηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισθέντος νομοσχεδίου, πριν δηλαδή αυτό δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Προβλέπεται, δε, ότι σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά στην υπογραφή του νόμου σε διάστημα ενός μηνός μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Δημοψήφισμα επί νόμου δημοσιευμένου δεν μπορεί να υπάρξει (σ.σ. γι αυτό, άλλωστε, και δεν έχει νόημα η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ για το σύνολο των νόμων του Μάαστριχτ και του μνημονίου), αφού νόμος αλλάζει με νόμο.

Η φημολογία για προσπάθεια αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης (σ.σ. που πάντως θα προϋπέθετε και τη συνδρομή του κ. Παπούλια) κινητοποίησε τα κομματικά επιτελεία που, πλην ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, προχώρησαν στην κατάθεση των σχετικών αιτημάτων για δημοψήφισμα, προκειμένου να ανακόψουν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Το θρίλερ, όμως, δεν έληξε. Αντιθέτως συνεχίζεται σήμερα με διακύβευμα την επίτευξη του στόχου των 120 βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα, προκειμένου μία πρόταση για δημοψήφισμα να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση.

Χθες προτάσεις υπέβαλλαν, και μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), η Χρυσή Αυγή (16 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (14 βουλευτές με τον Νικ. Νικολόπουλο) και οι ανεξάρτητοι (14 βουλευτές). Το άθροισμα των υπογραφών ήδη φτάνει τις 115 ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση της ΔΗΜΑΡ που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 11 βουλευτές (σ.σ. μέχρι αργά χθες βράδυ αναζητείτο η Κατ. Μάρκου ενώ ο Γρ. Ψαριανός έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει) αλλά και αυτή του ΚΚΕ.

Τα πράγματα περιπλέκονται από τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ότι δεν επιθυμούν τη σύμπραξη της Χρυσής Αυγής. Αν οι υπογραφές των χρυσαυγιτών δεν συνυπολογιστούν (σ.σ. κάτι που δεν είναι απαραίτητο ότι θα πράξει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που θα «αθροίσει» υπογραφές ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης) τότε ο αριθμός όσων ζητούν δημοψήφισμα περιορίζεται στους 110 – 111 (αν υπογράψει και η κ. Μάρκου) και, συνεπώς, θα είναι καθοριστικής σημασίας η στάση του ΚΚΕ.

Αν ο Περισσός εμμείνει στη μαξιμαλιστική του προσέγγιση και ζητήσει δημοψήφισμα για τα... πάντα, τότε προφανώς οι υπογραφές του δεν θα αθροιστούν και τα υπόλοιπα κόμματα είτε θα κληθούν να αποσυρθούν από την προσπάθεια είτε να δεχτούν τις υπογραφές της Χ.Α.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο αριθμός των 120 υπερκαλύπτεται, με ή χωρίς τη Χ.Α., και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ευρύ αντιπολιτευτικό μέτωπο, τη συγκρότηση του οποίου εμφανώς υποτιμούσε λίγες ώρες πριν...

Keywords
Τυχαία Θέματα