ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΟΚ ΣΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Ηλεκτροσόκ»… περιμένει τους πολίτες, αφού οι περικοπές στην υγεία φτάνουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού η Τρόικα εμμένει στην άκαμπτη στάση της για απολύσεις «εδώ και τώρα».

Οι κρίσιμες συσκέψεις διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες με τους υπουργούς να περνούν δύσκολες ώρες στα… χέρια των τροϊκανών, αφού είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Οι δανειστές εμμένουν στη σκληρή πολιτική και απαίτησαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη

Μανιτάκη να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να φύγουν, με οποιονδήποτε τρόπο, 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2015. Οι επικεφαλής της Τρόικας δέχτηκαν καταρχήν τις προτάσεις του υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη, ωστόσο, επισημαίνουν πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και υπάρχουν κενά.

Θέμα προέκυψε ξαφνικά χθες και με τη φαρμακευτική δαπάνη, που λίγες μόνο ώρες πριν από την έκτακτη συνάντηση του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Σαλμά με την τρόικα εθεωρείτο «κλεισμένο».

Οι δανειστές απαίτησαν δραστική μείωση «εδώ και τώρα» στη φαρμακευτική δαπάνη. Και αυτό γιατί οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις στον χώρο του φαρμάκου κρίνονται αναποτελεσματικές και ζητούν λεπτομερέστερη κοστολόγησή τους και μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ για το 2013.

- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.

- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.

- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα