Θρίλερ για τον κοινοτικό πρϋπολογισμό

07:59 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασε στα χέρια των «27» η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, την οποία μελετούν οι ηγέτες.

«Αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για μια συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο twitter.

Η

νέα συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί, ωστόσο αναμένεται να υπάρχει καθυστέρηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Ολονύχτιο… πόκερ

Xθες η Σύνοδος ξεκίνησε με πεντάωρη καθυστέρηση, ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων και εξελίχθηκε σε σκληρή γαλλοβρετανική μονομαχία, με διαιτητή τη Γερμανία και απλούς παρατηρητές τις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» έτσι ο κ. Ρομπάι δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο η πρόταση για τον προϋπολογισμό ήταν από 1 τρισ. μειωμένη στα 972 δισ. ευρώ για την επταετία, μειωμένος κατά 80 δισ. ευρώ από το αρχικό πλάνο.

H Βρετανία και άλλες βόρειες χώρες όπως Σουηδία, Δανία και Ολλανδία διατηρούν άκαμπτη στάση και επιμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού με περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από αγροτικές επιδοτήσεις. Κάθετα αντίθετη είναι η Γαλλία, η οποία εισπράττει τα μεγαλύτερα κονδύλια για τη γεωργία της, ενώ η Γερμανία διατηρεί μια πιο ουδέτερη στάση και θεωρεί ότι η λύση είναι στη μέση.

Αντίθετος είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς εκτιμά ότι η πρώτη πρόταση Ρόμπαϊ θα δημιουργήσει τεράστιο έλλειμμα έως το 2020 που δεν θα είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί. Γι΄αυτό και δεν υπέγραφε την πρόταση, πρόσθεσε.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι προσκλήθηκε ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπαϊ, ενώ η Γαλλία το διαψεύδει.

Πάντως, οι απόψεις διίστανται και στην κατανομή των κονδυλίων, αφού έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή, αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.

Επικοινωνία Σαμαρά με ηγέτες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος είχε συνομιλίες με τους άλλους ηγέτες των λεγόμενων «Χωρών Συνοχής» για να υπάρξει μια κοινή στάση στο θέμα και συντάσσεται με την πλευρά Ολάντ. Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί 11,5 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, ωστόσο κυνηγάει τα 14. δισ. ευρώ για να καταπολεμηθεί η ύφεση.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως: «τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα