ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΡΣΙ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Την Τζέντα, επισκέφθηκε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή.Πρόκειται για ττην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Αιγύπτου, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, ο διάδοχος του θρόνου Σαλμάν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήγαν να υποδεχτούν τον Μόρσι στο αεροδρόμιο της Τζέντας, της θερινής έδρας

της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε και δείπνησε με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Η Σαουδική Αραβία διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος ωστόσο ανατράπηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης.

Οι Σαουδάραβες αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υποδοχή που επεφύλαξε ο βασιλιάς στον Μόρσι, μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων,  δείχνει ότι το βασίλειο είναι πρόθυμο να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Το μήνυμα είναι ότι δεν έχουμε πρόβλημα με την επανάσταση και ας συνεχίσουμε τη μακραίωνη σχέση» των δύο χωρών, είπε χαρακτηριστικά ο Τζαμάλ Κασόγκι.

«Μέσω αυτής της επίσκεψης η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι έχει τελειώσει η εποχή του Μουμπάρακ και έχει ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο με τον νέο ηγέτη της Αιγύπτου», είπε από την πλευρά του ο σχολιαστής Χουσέιν Σομπόκσι.

Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν επίσης ότι η επίσκεψη του Μόρσι σημαίνει ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει το κύρος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

«Επιλέγοντας το βασίλειο για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, ο Μόρσι αναγνωρίζει ότι οι δύο χώρες είναι οι στυλοβάτες της εθνικής ασφάλειας των Αράβων», σημειώνει στη στήλη του ο αρθρογράφος της εφημερίδας Αλ-Ριγιάντ, Γιούσουφ Αλ Κουβάιλετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα