«ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΝ… ΔΩΣΕΤΕ», ΛΕΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

07:45 4/9/2012 - Πηγή: Matrix24

«Χοντραίνει το παιχνίδι» για το ελληνικό ζήτημα: Ο Γιάννης Στουρνάρας ανοίγει τα χαρτιά του στην συνάντηση που έχει με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η Γερμανία διαμηνύει «θα πάρετε μόνον αν δώσετε» και η Αθήνα απαντά «έχουμε ανάγκη την δόση, ετοιμάσαμε τα σκληρά μέτρα… όμως δεν βγαίνουν χωρίς επιμήκυνση».   

Του Βαγγέλη

Δουράκη

Η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ λίγες μόνον ώρες πριν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βρεθεί στο Βερολίνο έδωσε το στίγμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες ακόμα και αν κάποιες φορές λένε ότι ακολουθούμε σκληρή γραμμή, καθώς δεν φτάνουν τα ημίμετρα». Σημείωσε, όμως πως «πρέπει να πω ότι σε μια τόσο δύσκολη φάση οι χώρες αυτές αξίζουν την αλληλεγγύη μας και τις στηρίζουμε ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και αμέσως μετά με τον Β. Σόιμπλε.

Η Αθήνα θέλει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων ύψους 11,8 δισ. ευρώ, καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Επειτα, ο Γ. Στουρνάρας σκοπεύει να θέσει το θέμα της ύφεσης και του πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πάνω σε αυτό, θα στηριχθεί και το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος κατά 2 έτη. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την έλευση ιδιωτικών επενδύσεων. Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει στα χέρια του σενάρια για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα αποδεικνύουν ότι εάν επέλθει γρηγορότερα η ανάπτυξη θα εξασφαλίζεται η μείωση του χρέους σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα θέσει άλλα δύο ζητήματα. Πρώτον, να σταματήσει η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεύτερον, να επιστρέψει η ρευστότητα του κράτους και της αγοράς σε φυσιολογικά επίπεδα με τον ενεργότερο ρόλο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι για να συμβούν αυτά είναι προαπαιτούμενο να εγκριθεί η επόμενη δόση. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της τρόικας.

Ουσιαστικά από το Βερολίνο ξεκινά μπαράζ επαφών ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και των Ευρωπαίους αξιωματούχων με αποκορύφωμα το άτυπο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου της Κύπρου. Εκεί, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.  Η έγκρισή της θα εξαρτηθεί τόσο από την τοποθέτηση των επικεφαλής της τρόικας, όσο και από τη στάση που θα τηρήσουν Γερμανία και Γαλλία.

Την Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα -πέρα από τους επικεφαλής της τρόικας- και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι για να συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά.

Το πρώτο ραντεβού της τρόικας θα είναι την ε

Keywords
Τυχαία Θέματα