Τέσσερις συγγραφείς του Νότου μίλησαν για την κρίση

Ήταν η δεύτερη κατά σειράν εκδήλωση του project “south in talk”, που έχει ως στόχο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των χωρών του Νότου και να συγκροτηθεί ένα μέτωπο για μια εναλλακτική, προοδευτική έξοδο από την ευρωκρίση.

Μ. Κοππά: «Νέα αφήγηση για το καλό του Νότου»

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Μαριλένα Κοππά, που άνοιξε την εκδήλωση, επισήμανε ότι οι χώρες του Νότου «έχουν κοινά προβλήματα, αλλά

και κοινές αντιλήψεις». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει ως χώρος διαλόγου των Νοτίων το blog “southintalk.blogspot.gr”, ενώ υπογράμμισε ότι σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος «δεν είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο του Νότου εναντίον του Βορρά». «Δεν θέλουμε ένα μέτωπο εναντίον κάποιου άλλου, άλλα ένα μέτωπο του Νότου για μια εναλλακτική λύση», συνέχισε η Μαριλένα Κοππά, τονίζοντας ότι στόχος του project είναι «να φτιάξουμε όλοι μαζί μια νέα αφήγηση για το καλό του Νότου». Επίσης, επισήμανε την ανάγκη «να στείλουμε, οι χώρες του Νότου, ένα κοινό μήνυμα στις ηγεσίες της Ε.Ε.».

Οι ευρωβουλευτές

Πριν τους 4 προσκεκλημένους συγγραφείς, εισαγωγικές παρατηρήσεις έκαναν τρεις σοσιαλιστές ευρωβουλευτές από τις χώρες του Νότου: ο Ιταλός Λεονάρντο Ντομένιτσι, η Ισπανίδα Μαρία Μπαντιά Κουτσέτ και η Πορτογαλίδα Εντί Εστρέλα.

Η Μαρία Μπαντιά Κουτσέτ επισήμανε ότι «η κρίση απορρέει από την κακή ρύθμιση των αγορών» και υπογράμμισε με έμφαση πως «ξεθωριάζει το κοινωνικό μοντέλο που έδωσε για χρόνια η Ευρώπη». «Τα μέτρα που προτείνει η Ευρώπη έχουν χειροτερέψει την κρίση, η δύσκολη κατάσταση συνεχίζεται», συνέχισε η ισπανίδα ευρωβουλευτίνα, για να προσθέσει ότι «το μέλλον φτιάχνεται σήμερα, άρα τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν το αύριο».

Ο Λεονάρντο Ντομένιτσι τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει «να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη: τώρα, φαίνεται ως ο χώρος των υποχρεώσεων, όχι των ευκαιριών». Παράλληλα, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι «να έχουμε τέσσερις συγγραφείς που μπορούν να μεταδώσουν τις δικές τους εικόνες και αφήγηση για την κρίση» και συμφώνησε με τη Μαριλένα Κοππά πως «χρειάζεται μέτωπο των Νοτίων για μια εναλλακτική λύση, όχι μέτωπο εναντίον του Βορρά».

«Εύχομαι να ήταν δική μου ιδέα η ιδέα της Μαριλένας Κοππά για την εκδήλωση αυτή», τόνισε η πορτογαλίδα Εντί Εστρέλα, διαβεβαιώνοντας τους παριστάμενους ότι «οι Πορτογάλοι είναι ένθερμοι ευρωπαϊστές». «Ψάχνουμε λύσεις στα προβλήματα, θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μόνοι, ούτε ενάντια σε κάποιους. Χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί», συνέχισε η κ. Εστρέλα, που χαρακτήρισε την πορτογαλική κυβέρνηση ως «καλό μαθητή της τρόικας».

Οι συγγραφείς

Το λόγο, στη συνέχεια, πήραν οι προσκεκλημένοι συγγραφείς. Εκ μέρους της Ισπανίας μίλησε ο Σαντάγο Ρονκαλιόσο, ο οποίος, μάλιστα, επισήμανε ότι ξέρει καλά τι σημαίνει κρίση, καθώς έχει γεννηθεί στο Περού, έχει ζήσει στην Αργεντινή και εδώ και χρόνια είναι Ισπανός πολίτης. «Οι αγορές λένε στις χώρες τι θέλουν και οι χώρες τι μπορούν να κάνουν για τις αγορές. Είναι μια διαπραγμάτευση που δεν ωφελεί τις χώρες», επισήμανε, ζητώντας «να ξαναγίνει η Ευρώπη μία ευρωπαϊκή Ευρώπη».

Ακολούθησε ο Έλληνας Αλέξης Σταμάτης, που επισήμανε ότι οι πορτογάλοι, την περασμένη εβδομάδα, αλλά και γενικότερα οι λαοί του Νότου «διαδηλώνουν κατά της μονοδιάστατης σκέψης, κατά της ΤΙΝΑ της Θάτσερ (There Is No Alternative) και υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη να αναζητηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα.

«Η Ευρώπη πλέον δυστυχώς θυμίζει το μύθο με τα τζιτζίκια και τα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια του Βορρά, τώρα που το καλοκαίρι τελείωσε και μπήκαμε στο χειμώνα της κρίσης, ζητούν από τα τζιτζίκια του Νότου να αποβάλουν από το DNA τους κάθε ίχνος τζιτζικιού και να πληρώσουν για όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια», συνέχισε ο Αλέξης Σταμάτης, παρατηρώντας ότι «σήμερα στο Νότο έχουμε μια χαμένη γενιά, που δεν μπορεί να ελπίζει». «Είναι η πρώτη γενιά μεταπολεμικά για την οποία η Ευρώπη δε θα είναι συνώνυμη με την πρόοδο», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «στο Νότο δεν είμαστε πολλά πρόσωπα, αλλά ένας πληθυντικός αριθμός».

Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε η ιταλίδα Μαριολίνα Βενέτσια, οι οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο κλιμακούμενο φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ιταλία, λόγω της απελπισίας που γεννά η οικονομική κρίση. «Είναι εύκολο να απελπιστείς, αν δεν έχεις σύνδεση με την κοινωνία, με το παρελθόν σου και με την ταυτότητά σου», παρατήρησε, ενώ ζήτησε από όλους τους Νότιους «να επανεξετάσουν τις αξίες τους» και να φέρουν στην πρώτη γραμμή εκ νέου την αλληλεγγύη.

Ο Χοσέ Λουί Πειχότο, από την Πορτογαλία, τόνισε ότι η χώρα του «ακόμη κι αν όταν έχει κυβέρνηση, με ιδέες, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να τις επικοινωνήσει». Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της παρούσης κυβέρνησης, η οποία «ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα λιτότητας πριν από έναν σπουδαίο ποδοσφαιρικό αγώνα, όταν κανένας δεν ενδιαφερόταν να ακούσει γιατί πρέπει να ληφθούν τα μέτρα αυτά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ακόμη κι όταν έχουμε ωραίες ιδέες, ακόμη κι αν αυτές φτάσουν στη Βουλή, όλοι φεύγουν με τις απόψεις που έχουν έρθει», συνέχισε, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι «τους τελευταίους μήνες, στην Πορτογαλία γίνονται οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1974 και την Επανάσταση των Γαρυφάλλων». Τέλος, εξήρε την πρωτοβουλία της Μαριλένας Κοππά να καλέσει συγγραφείς να μιλήσουν για την κρίση, λέγοντας ότι «ο Όμηρος είναι περισσότερο επίκαιρος από τις εφημερίδες της περασμένης εβδομάδας, γιατί καταγράφει την ανθρώπινη φύση, που επαναλαμβάνεται αδιάκοπα».

Παρουσίες

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος και από τις τέσσερις χώρες του Νότου. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν η ελληνίδα επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης και Συλβάνα Ράπτη και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Ρόδη Κράτσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα